Photo of a mother talking to her daughter while holder a feminine towel in her hand - Libresse

Разговор с вашата дъщеря за цикъла – време ли е да помислим пак?

Ако вашата дъщеря наближава пубертета, тя може да се чувства притеснена от началото на цикъла си.

Откриването на начини за открит разговор ще направи различно изживяването й при менструация. Но как можете да представите темата и да избегнете неудобството, което заобикаля първия цикъл на младото момиче?

Първият цикъл на вашата дъщеря не трябва да е източник на притеснение, но най-често е. Ако първата му представа за менструация са клюки и шеги, младото момиче може да развие чувство на страх, тревожност и изолация при перспективата за това, което предстои. Митът, срамът и неудобството често означават, че цикълът не се обсъжда в семейството, което може да доведе до това, детето ви да се стресира от нещо, което е съвсем естествено. Ясно е, че трябва да мислим внимателно за това, как да говорим с дъщерите си за цикъла.

Митът, срамът и неудобството често означават, че цикълът не се обсъжда в семейството, което може да доведе до това, детето ви да се стресира от нещо, което е съвсем естествено. Ясно е, че трябва да мислим внимателно за това, как да говорим с дъщерите си за цикъла.

Проучване на Libresse доказа, че почти половината от жените и момичетата във Великобритания намират за трудно да разговарят за цикъла си с приятели и семейство – включително майките и сестрите си. Има усещане за табу относно цикъла, все едно това е нещо, от което човек трябва да се срамува. И това продължава и в зрелостта, което значи, че въпреки че една четвърт от жените в репродуктивна възраст във всеки един момент са в менструация и средностатистическата жена прекарва една осма от живота си в менструация, това все още се счита за неприемлива тема.

 „Менструацията е естествен процес, но ние все още живеем в общество, в което крием превръзките в ръкавите си, в което петната от кръв се отстраняват от социалните медии [1] и жените спортистки не желаят да говорят за ефекта от менструацията върху тяхното представяне“ твърди маркетинговият директор в SCA Hygiene Products Никола Коронадо.

Провеждане на разговор

Трябва да започнем да говорим с дъщерите си като цяло за цикъла към седемгодишна възраст. Въпреки, че средностатистическата възраст за начало на цикъла е 12, менструацията може да започне и на осем и обикновено момичетата навлизат дори по-млади в пубертета. Проучване през 2010 г., което бе публикувано в US Journal of Pediatrics, разкри, че момичетата все по-рано навлизат в пубертета, като при някои от тях гърдите започват да се развиват още от шестгодишна възраст. Момичетата в семейства без биологичен баща е много по-вероятно да навлезат в пубертета на по-ранна възраст, показва проучване, извършено от изследователи във Факултета по обществено здравеопазване в Калифорнийския университет Бъркли. Изследване показва, че присъствието на доведен баща в семейството също така може да доведе до по-ранно започване на цикъла.

Няма съмнение, че разговорите и мълвата в училище ще започнат още преди дъщеря ви да се нуждае от първата си превръзка. Ето защо разговорите за цикъла по естествен начин от ранна възраст са важни, за да може момичето да се чувства подготвено.

Попитахме няколко млади жени какво смятат по въпроса и ето какво ни казаха те: „Говорете ни за цикъла по същия начин, по който бихте обяснили за грижата за кожата – така разбираме какво се случва физически и какво трябва да направим“ казва Тони, която е научила за цикъла от своята братовчедка. „Искам фактите, но не искам да водя разговор“ казва Карли, само дете. „Това би ме уплашило, така че според мен писмо или съобщение би бил най-добрият начин да ми се каже за цикъла.“ „Мама не говореше с мен за цикъла докато не ми дойде за пръв път и не си измърсих дрехите. Това беше глупаво. Ако не бяха приятелите ми, щях да изпадна в такова лошо положение. Да, смущаващо е, но все пак трябва да знаем за това. Точно както трябва да знаем и как да смятаме“ добавя Сам.

Photo of a father embracing his daughter - Libresse

Представяне на темата

Разговорът за цикъла може да е плашещ за родителите, разбира се, които могат да се чувстват неудобно и притеснително. Има нещо, което може да се преодолее, особено ако става постепенно. Провеждайте серия от разговори, не голям разговор, така че да не се усеща като огромен, плашещ момент.

 Представете темата накратко като за начало, така че тя да знае, че цикълът може да се дискутира. Потърсете поучителни моменти, които ви дават възможност да разговаряте. Рекламите за санитарна защита, телевизионните сапунки, в които се засяга въпроса, спортните звезди и известните личности, които обсъждат проблеми с менструацията, кампаниите в социалните медии – всичко това дава повод за стартиране на дискусия.

 Първо попитайте дъщеря си какво знае за цикъла, така че да няма нужда от излишни реакции, ако започнете да й разказвате неща, които вече са й известни. Опитайте да говорите за собствения си опит с цикъла, като тийнейджър и като жена, така че тя да приеме темата по личен начин. Запазете разговора положителен или поне с положителен резултат, така че тя да не се паникьосва, че нещо подобно може да й се случи. Или разговаряйте за нещо, което се е случило с приятелка в училище или с известна личност, която е споменала цикъла в интервю.

 Когато тя е готова да задава въпроси, бъдете готови да давате честни отговори на въпроси от типа „Колко кръв ще изгубя?“ и „Какво ще стане, ако кръвта пропие през дрехите ми?“ или „Дали някой ще може да разбере, че съм в цикъл?“ [1] И винаги използвайте ясни думи като „цикъл“, „вагина“ и „превръзки“ (а не евфемизми като „време от месеца“, „там долу“ и „защита“), за да избегнете объркване.

Ако сте открити с нея за процеса на менструация и за това, как да се справя с цикъла си, това ще помогне на дъщеря ви да стане по-уверена. Разговарянето за това, свикването с превръзките и тампоните и познаването на различните етапи и симптоми означава, че цялата мистерия по темата се повдига.

Най-важното е да избягвате да сте негативни относно цикъла, така че тя да не гледа на него с уплах и погнуса. Не употребявайте изрази като „проклятието“ или дори „месечният ми гост“, които просто звучат злокобно. Нека езикът да е позитивен, все пак това е естествена за всички жени част от процеса на съзряване.

 „Учим ги, че това е хигиенична криза“ казва Крис Бобъл, автор на Нова кръв: Третата вълна на феминизма и политиката на менструацията, „а не на това, каквото това е всъщност – важен повод да говорим за телата си, сексуалността си, здравето си, как съзряваме, както и за въпросите с имиджа на тялото.“

Разбулване на митовете

В процеса на обсъждане на цикъла е важно да се разбулят митовете, които го обгръщат и които могат да накарат дъщеря ви да счита, че менструацията е нещо срамно. Тя може да знае, че това са глупости, но не е добре когато се разправят истории като например, че менструалната кръв е „мръсна“ или че млякото се пресича, ако в стаята има жени в менструация.

 Приятелите в училище може да са й казали, че може да загуби завинаги вътре в себе си тампона, че използването на тампони може да я убие или че не може да си мие косата или да плува по време на цикъл. Най-често това идва от полуистини и дезинформация и макар и вашата дъщеря да подозира, че това е невярно, ако тя не разполага с всички факти, тя може да се чувства несигурна. За съжаление някои култури все още поддържат още по-екстремни митове. Всъщност 20 процента от момичетата в селските райони на Индия смятат, че не бива да говорят с мъжете в семейството по време на менструация.

Други подходи

Самите бащи не трябва да считат, че не могат да разговарят с дъщерите си за цикъла, но ако усетите, че тя не се чувства комфортно, опитайте да привлечете на помощ симпатична леля, братовчедка или друг член на семейството, така че тя да е напълно подготвена. И се уверете, че предлагате комфорт, когато тя е в предменструален период. Купете избраните от вашата дъщеря санитарни продукти и се уверете, че тя знае къде се намират в случай, че й потрябват. 

Понякога разговорът за цикъла няма да протече добре, тъй като дъщеря ви може в момента да се чувства твърде срамежлива и уплашена, за да говори за нещо толкова лично. Но тя все пак ще има въпроси и ще иска да обсъжда чувствата си, така че по-късно я уведомете – със съобщение или писмо – че винаги сте на линия, ако иска да научи повече. 

Писмото ви позволява да кажете всичко, което искате, без да се плашите от това, че ще бъдете прекъснати. И не забравяйте, че тийнейджърите често пъти се чувстват по-комфортно, когато усещанията им се обсъждат със съобщение или по WhatsApp, така че не срамувайте от провеждането на този разговор изцяло в писмена форма, ако това й харесва. 

[Източник]

Разгледайте повече