Илюстрация на жена, която седи на легло на тюркоазен фон – Libresse

Може би вече си започнала да усещаш, че тялото ти претърпява много промени. Нарича се пубертет.

Това е периодът когато тялото ти се променя от дете във възрастен. Една от най-големите промени, които ще изпиташ, е появата на менструалното кървене. Ако се притесняваш за това, не забравяй, че не си сама. През това преминава всяко момиче. След няколко месеца сме сигурни, че ще свикнеш с менструацията. Но дотогава искаме да ти помогнем да се почувстваш по-спокойна и по-подготвена, като отговорим на някои от най-често задаваните въпроси.

Какво е менструация?

Това се случва, когато тялото ти е достатъчно зряло, за да имаш бебе. Всеки месец маточната лигавица (матката) се уплътнява и яйчниците ти отстраняват яйцеклетка. Ако сперматозоид оплоди яйцеклетката, тя остава на място в матката, за да подпомогне бременността. Но ако яйцеклетката не е оплодена, тялото ти ще премахне тъканта през вагината. Тази тъкан е кръвта, която виждаш, а този процес, който се извършва всеки месец, се нарича менструация.

Кога ще имаш първата менструация?

Повечето момичета започват да показват признаци на първа менструация и имат първото кървене на възраст между 11 и 14 години, но това може да се случи по всяко време между 8 и 16 години. Запомни, че всяко момиче е различно, така че нормалната възраст за твоите приятелки може да не е същата за теб. Ще имаш менструация до около 50-годишна възраст, когато ще изпиташ явление, наречено менопауза. Време в което вече няма да имаш менструация и няма да можеш да имаш деца.

Какви са признаците на първата менструация?

Помниш ли онези промени, за които говорихме? Ако си усетила, че гърдите ти се уголемяват, ако срамните ти косми са започнали да растат и ако си забелязала бяло течение по бельото си, не след дълго тялото ти ще изживее първата си менструация. Когато настъпи менструацията, може да изпиташ и предменструален синдром (ПМС). Той причинява симптоми като менструални спазми (коремни спазми), неразположение, подуване на корема, болки в гърба, наддаване на тегло и акне.

Колко време продължава първата менструация?

Средният период на менструацията е четири до пет дни, но може да продължи и от три до осем дни. Както казахме вече, всяко момиче е различно. Менструацията е част от твоя менструален цикъл, който започва на първия ден от кървенето и завършва един ден преди началото на следващата ти менструация. Обичайният менструален цикъл е 28 дни, но може да бъде по-кратък или по-дълъг.

Колко кръв обикновено се губи?

Може да изглежда,че е доста много кръв, но вероятно не е повече от две до три супени лъжици. Нормално е да има по-обилно течение в първите дни на менструацията.