girls hanging out

Проследи своя цикъл

Съгласна съм моите отговори да се споделят, анонимно или по друг начин, в социалните канали и бюлетините на Libresse, за да вдъхновяват и други да споделят и разказват за своите интимни изживявания.

Датата, на която е започнала последната ти менструация и си имала продължително кървене (вместо само зацапване)

Кога беше началото на последната ти менструация?

Вземи предвид средно колко дълго е продължил цикълът през последните три месеца?

Каква е стандартната продължителност на твоя цикъл?

Времето между началото на един менструален цикъл и началото на следващия – пресметни средната стойност

Колко дълго продължава твоят цикъл?

Твоят цикъл

 • преди цикъл
 • менструален цикъл
 • след цикъл
 • пика на овулацията
 • Преди цикъл Дните преди цикъла, когато ПМС може да надигне грозната си глава – научи как може да облекчиш симптомите

  Менструален цикъл Когато цикълът влезе в действие и кървенето започне с отделяне на лигавицата на матката

  След цикъл Кървенето трябва да е спряло до този момент, но все още може да има леко течение

  Пика на овулацията Към този момент един от яйчниците ти отделя яйце и може да имаш повишено на течение

Резултатите от нашето приложение за проследяване на цикъл може да не са 100% точни, защото всяко тяло и всеки цикъл са различни.

Етапи на менструалния цикъл

И така, как започва менструалният цикъл? Той се измерва от първия ден на редовно кървене (въпреки че може да се забележат малки петна и преди това). Може да е учудващо откъде идва тази кръв (и защо изглежда има толкова много от нея)?! 

Твоят цикъл започва, когато маточната лигавица се разкъса; менструалната кръв ще премине през шийката на матката и след това през вагиналния отвор. Това кървене обикновено продължава от три до пет дни и макар и да си мислиш, че губиш литри, обикновено количеството кръв за целия менструален цикъл е 30-40ml. За повече информация виж нашата статия относно това какво се приема за нормално кървене по време на цикъл. 

След като цикълът свърши, твоето тяло ще започне да се подготвя отново за овулация и маточната лигавица (ендометриалната лигавица) ще се удебели, за да се подготви за годна за оплождане яйцеклетка. Един от яйчниците ти след това ще освободи яйцеклетка, която ще премине през една от маточните тръби надолу към матката. Ако тя срещне сперматозоид при пътуването си, то яйцеклетката ще бъде оплодена и можете да забременееш. Ако тази яйцеклетка не се оплоди, то лигавицата на матката не е нужна – тя се разкъсва и целият процес ще започне отново. 

Средната продължителност на този цикъл е 28 дни, но не се притеснявай, ако твоят не трае толкова – броят на дните може да е между 21 и 35, като е нормално да има леки вариации. Много жени имат цикли, които са леко различни по своята продължителност през различните месеци. Вероятно в началото ще имаш леко по-дълъг цикъл, който често пъти ще се скъсява с напредването на възрастта.

Защо да следиш цикъла си?

Може да е супер удобно и добре да знаеш кога ще дойде цикълът ти. Менструацията не трябва да е пречка да живееш пълноценно, но ако се притесняваш за някое важно събитие или за отпуската, тогава този инструмент за проследяване може да  помогне да планираш предварително. Възможно е дори да откриеш, че цикълът ти е по-редовен, отколкото си предполагала!

Лекарите също така използват менструалния цикъл като важен индикатор за цялостното здравословно състояние на жените и промените в цикъла могат да бъдат симптом на някои ключови проблеми със здравето. Това, което е важно, е да разбереш какво е нормално при теб, така че да разпознаваш промените преди да ги обсъдиш с личния си лекар.

А ако искаш бебе? Е, нашият инструмент за проследяване на цикъла може да даде добра оценка на това, кога ще бъдеш фертилна, така че да има най-добър шанс за забременяване.