Image of a woman's jeans and underwear - Libresse

Обичайно е жените да се притесняват, че нямат нормален цикъл, главно защото когато започне, отнема известно време, за да свикнат с него.

Но не се притеснявай! Тази мисъл "Нормална ли съм?" ще изчезне. Така или иначе, "нормалният" цикъл има доста широк спектър, що се отнася до възрастта, в която започва, колко дълго продължава и какви са симптомите му.

Средно менструацията настъпва между 11 и 14 години. Нормалният менструален цикъл продължава 28 дни, но може да варира от 21 до 35 дни. По време на пубертета може да бъде дори по-дълъг, както и да отнеме известно време, за да се стабилизира. След пубертета повечето жени имат менструален цикъл с приблизително еднаква продължителност както на самия цикъл, така и на дните с кървене. Менструалното кървене обикновено продължава между два и седем дни, средно пет дни.

След като започне менструацията, кървенето ще бъде по-обилно през първите два дни. Количеството загубена кръв по време на средностатистически цикъл е около две до три супени лъжици или 30-40 мл. Не забравяй, че винаги изглежда повече, отколкото е в действителност. Някои жени имат по-силно кървене и може да се наложи да сменят превръзката си по-често. Или да преминат към продукт с по-високо ниво на абсорбция.

Когато менструалният поток на жената е най-обилен, кръвта е по-скоро червена. В по-леките дни може да е с розов, кафяв или дори черен цвят – всичко това е напълно нормално. Хормоналните промени преди менструация също могат да причинят емоционални и физически симптоми. Като диария или болки в гърба, подуване на корема и гадене или уголемяване на гърдите. Някои жени може да се почувстват по-тъжни и леко чувствителни или раздразнителни преди менструация. Всичко това са признаци на предменструален синдром или ПМС. Не са забавни, но всички са напълно нормални.

Болкоуспокояващите лекарства без рецепта, няколко леки упражнения и прилагането на загряваща възглавница или бутилка с гореща вода върху корема могат да облекчат болката и дискомфорта. Почивка под топла завивка също е силно препоръчително. Твоят лекар може да предпише по-силен аналгетик, ако менструалните спазми са сериозен проблем. Симптоми като подуване на корема, промени в настроението и раздразнителност обикновено се подобряват след началото на менструацията и изчезват напълно малко след нейното приключване.

[Референции]