Бели илюстрации на ендометриозата на син фон – Libresse

Вероятно сте чували да се говори за нея, но какво точно е ендометриозата?

Ендометриумът е друга дума за лигавицата на матката, която се изхвърля всеки месец като част от менструалното течение. Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на типа, който расте вътре в матката, започва да расте на друго място в тялото. Тялото ще се опита да се отърве от тъканта, но тъй като тя няма къде да отиде, това може да причини много сериозна болка.

Обърканата тъкан често пъти расте в яйчниците, фалопиевите тръби, вътре в лигавицата на стомаха и дори в червата или пикочния мехур [1].

 Обаче ефектите, които може да са налице, не са само физически. “За мен ендометриозата взе своя данък както ментално, така и емоционално” ни каза една жена. Това е особено трудно с оглед на текущата ситуация в световен мащаб, която направи достъпът до лечение по-предизвикателен от обикновено.

Жените описват това като “демон, който си проправя път от таза ми” и “слон с остри токчета, който скача върху матката ми”.

Какво причинява ендометриозата?

Генетиката и определени токсини в околната среда [2] са възможните причини за ендометриоза. Има също така проблеми, които ви излагат на по-голям риск, като например тазова инфекция или нещо, известно като ретроградна менструация. Това е състояние, при което вашата менструална кръв започва да тече “наобратно” – вместо да излиза от вагината, тя протича обратно през фалопиевите тръби и влиза в тазова кухина. Тази кръв съдържа ендометриални клетки, които след това прилепват към тазовите стени и към други органи, където продължават да се удебеляват и да кървят по време на всеки менструален цикъл.

Признаците и симптомите на ендометриозата

Признаците и симптомите на ендометриозата са различни – някои жени могат да са лошо засегнати, докато други може да имат много малко забележими симптоми или въобще никакви! [3] Симптомите варират от екстремна умора и чести инфекции на устата и гърлото до стерилност. Можете да научите повече от нашата статия за това, как фертилността може да се засегне от ендометриозата.

Вашият цикъл и ендометриозата 

Когато сте в цикъл, тялото инструктира всичката тъкан на ендометриума да започне да се отделя. Ако имате ендометриозис, тъканта извън матката няма къде да отиде (за разлика от тъканта при цикъл, която излиза през вагината с мензиса). Това води до нередовни и супер тежки цикли, както и до възпаление и екстремна болка в корема или ануса. В някои случаи това води до белези или кисти.

Болка при ендометриоза 

Друг симптом на ендометриозата е болката. Това може да е болка в долната част на корема или гърба, която се влошава през цикъла ви, по време на или след екс, интензивен период на болка, който ви пречи да извършвате нормалните си ежедневни дейности, при уриниране или ходене по голяма нужда по време на цикъла ви. Можете дори да се почувствате зле или да имате запек, диария или кръв в урината по време на цикъла си. Тези неща може да са плашещи, но става дума просто за сигнали от вашето тяло, указващи че става нещо, което се нуждае от вашето внимание.

Това ме побъркваше. Чудех се как е възможно да съм толкова зле през цялото време, с всички тези симптоми проявяващи се едновременно. 


Как се третира ендометриозата?

Въпреки че ендометриозата е хронично състояние (което значи, че трае дълго време), има начини за управлението й. Свободно продаваните без рецепта антивъзпалителни лекарства като ибупрофен често пъти се използват за управление на болката. Комбинираното контрацептивно хапче може също да помогне чрез спиране на освобождаване на яйцеклетки, правейки циклите по-леки и по-малко болезнени [1].

 По отношение на хирургичното третиране минимално инвазивната операция може да подобри симптомите и плодовитостта [1], докато някои жени евентуално могат да решат да си направят хистеректомия, което означава отстраняване на матката [1].


Получаване на ендометриозна диагноза

Ендометриозата може да има различни симптоми и диагностицирането може да отнеме време – средно това е 7.5(!) [4] Някои жени с ендометриоза страдат от множество симптоми, които може да се управляват трудно и които пречат на пълноценния живот. Ето защо за някои диагностицирането може да е източник на облекчение. Както една жена посочва “Най-накрая имам име за болката си. Име за изтощителните спазми, които идваха всеки един месец.”

 Единственият начин за пълно диагностициране на ендометриозата е чрез изследване с камера на вашата тазова област. Но преди това можете да имате външни изследвания, вътрешни изследвания, сканирания и кръвни проби, както и комбинация от всичко това.

 
 

Търсене и получаване на подкрепа

Въпреки че жените навсякъде са засегнати от ендометриозата, много от тях не получават нужната подкрепа. Това е защото състоянието често пъти остава недиагностицирано или, когато се диагностицира, се приема погрешно като “наистина лоша менструална болка”. В резултат на това жените често пъти се чувстват игнорирани и смятат, че болката им не се приема насериозно. Това може да доведе до усещане за изолираност и чувство, че сте единствени с такъв проблем.

Но при 176 милиона жени (една на 10) с такива проблеми по целия свят вие не сте сама [4].

Потърсете разговор с приятели и семейство, дори и ако темата изглежда ужасно неудобна. Разговорът за това ще помогне и може дори да се окаже, че ваши близки имат опит от първа ръка с ендометриозата. Не само че те ще знаят през какво преминавате, но те може да ви помогнат да получите подкрепата от вашия лекар, от която се нуждаете.
 
Ако разпознаете симптомите и подозирате, че ги имате, запазете си час при своя лекар или гинеколог, за да научите повече. Те ще разгледат начините за облекчаване на болката ви и ще ви помогнат да се справите със симптомите.
 
Разбираемо е, че текущите правителствени насоки означават дълго време за чакане за преглед и операции, повече от обикновено. Ако е трудно за вас да посетите лекаря си понастоящем, обмислете разговор по телефона или видео консултация.
 
Можете също така да прочетете повече за ендометриозата на уеб страницата на NHS или да откриете услуги за подкрепа и общност на хората, засегнати от болестта, в Endometriosis UK.