Жена ражда, държи новородено след раждане във вода

Раждане – какво ли (наистина) можеш да очакваш?

Да станеш родител е наистина специално преживяване, изпълнено с вълнение и щастие. Но също така може да бъде стресиращо и плашещо – особено ако носиш бебето в утробата си.

Твоето тяло се променя. Емоциите ти се менят – което е разбираемо, тъй като се подготвяш за раждане по време на глобална пандемия. Всичко това (и много повече!), докато знаеш, че животът ти ще се промени завинаги. Нормално е да се страхуваш.

Макар и с мерките за социално дистанциране, които предлагат твой собствен набор от предизвикателства, все още можеш да имаш напълно положително изживяване по време на раждането. В крайна сметка  все още имаш контрол върху избора, който правиш.

За щастие, не си сама. Всички, които преминават през бременност и родилни мъки, ще изпитат много сходни промени и емоции.

Твоето тяло се променя по време на бременност

Очевидните промени на тялото по време на бременността трудно могат да бъдат игнорирани. Но също така много неща се случват и зад кулисите. От момента, в който заченеш, твоите утроба, вагина и вулва започват да се подготвятза раждането на бебето. 

Много жени откриват, че техните срамни устни променятцвета и размера си по време на бременността. Други изпитват промени в размера на вагината си. Това е просто твоя начин да се подготвяш за раждане; всичко е естествено и нормално.

Ако раждаш вагинално, може да има и други промени. Женското тяло е създадено да ражда и вагината е създадена да се разтяга, но известно разкъсване по време на родилните напъни е доста често срещано. Както сподели една майка по време на нашия проект #ИсториитеВнас: „Това е като спокойна градина, пълна с прекрасни цветя, която изведнъж е променена завинаги.“. Ако           имаш разкъсване – или епизиотомия (когато се прави разрез за да се ограничи увреждането, причинено от естественото разкъсване) – може да се нуждаеш от шевове, които могат да променят начина, по който изглежда вулвата и начина по който се чувстваш по време на секс. 

Болката или сухотата са често срещани, но за щастие това се подобрява с времето, както и с помощта на лубриканти. Много жени се сблъскват и отслабване мускулите на тазовото дъно, което може да доведе до инконтиненция (неволно изпускане на урина). Всъщност вагиналното раждане удвоява или утроява шанса да се сблъскаш със стрес инконтиненция [1].

Жена, която прегръща новородено

Бъдете любезни към тялото си след раждането

Обществото оказва голям натиск върху жените да се върнат във форма веднага след раждането.  Ето какво ни сподели една жена „Бях заобиколена от съвети за диети и тренировки, имах чувството, че бях длъжна да имам всички тези очаквания към тялото си“.

Но както всеки нов родител ще ви каже, „връщането бързо” е нелепо очакване. Тялото ти е свършило невероятна работа да износи и роди бебе и сега има нужда от време, за да се възстанови.

След моята бременност останах с изпъкнал корем – всъщност някой ме попита дали съм бременна, което очевидно беше досадно.”

С времето тялото ще се възстанови и ще се промени отново. Няма да е точно както е било преди бебето, но ще е новото нормално за теб. Това може да означава, че вулвата ти ще изглежда различно. Или ще усещаш влагалището си по различен начин. Или нещо съвсем друго. Всички тези промени са част от раждането, което в крайна сметка, променя също и теб, и как гледаш на света на най-дълбоко ниво. 

Така че, макар и да изпитваш натиск да изглеждаш по определен начин след раждане, не забравяй, че си създала бебе. Сега е време да се грижиш за себе си и тялото си, като приемаш положително всички промени, които са резултат от малкия живот, който си създала. 

Както сподели една майка: „Да бъдеш майка е прекрасно нещо, не трябва да гледаме на стриите си като на нещо, което ни е останало като белег, а като нещо, което сме придобили.“

Не бихме могли да го кажем по-добре!

Ако имате история за раждане, която бихте искали да споделите, можете да ни помогнете да разчупим стигмата около раждането, като споделите своя опит с помощта на #ИсториитеВнас.

[Справки]

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472678/

Three Libresse products with shadows on a transparent background - Libresse

Открий пълната гама продукти на Libresse