Двойка от Историите в нас в болницата, които преживяват аборт
След третия аборт няколко жени ми разказаха за собствените си преживявания по много сдържан начин. Но никой не говори открито за тези неща.

Какво е спонтанен аборт и колко често се случва?

Шшш. Не го споменавайте. За спонтанните аборти често се говори шепнешком – ако изобщо се говори, макар че те са изненадващо чести, като засягат една от четири (!) бременности.

Като термин спонтанен аборт означава, когато зародиш или ембрион не оживее в матката през първите 23 седмици на бременността. Повечето спонтанни аборти не могат да бъдат предотвратени. Но, ако се храниш добре, избягваш наркотици и не пушиш, вече правиш достатъчно, за да намалиш риска [2]. Причината обикновено не е известна, въпреки че често се смята, че е поради анормални хромозоми (генетичните градивни елементи) [1].

Нека започнем да говорим за спонтанния аборт

Когато преживявате спонтанен аборт, ти (и твоят партньор!) често преминавате през различни емоции. Както сподели една жена за нашия проект, може да имате усещането, че „бъдещето ти такова, каквото си го представял, е загубено.“.Може да изпитваш болка за детето, което никога няма да познаваш. Може да изпитваш вина, сякаш си направила  нещо лошо. Може дори да се питаш: „Не съм ли достойна да имам дете?“

Някои от емоциите, които преживяваш, може да са по-неочаквани от други. Както обясни една жена: „Всъщност съм се чувствала доста гневна. Не само към себе си, но към всички останали майки, които сякаш имат всичко, което някога са искали.“.

Тези емоции са невероятно чести, но тъй като никой не говори за това, имаме усещането, че сме съвсем сами – особено сега, когато толкова много от нас останаха вкъщи, далеч от любимите си хора. Ако ние, като общество, се отворим и говорим открито за спонтанния аборт, можем да се научим и да се подкрепяме взаимно в моменти на тъга и загуба.

Имала ли си опит със спонтанен аборт? Помогни ни да разчупим тишината, като споделиш твоя опит на #ИсториитеВнас.

Признаци за спонтанен аборт – как да разбера, ако това ми се случва?

Основният симптом на спонтанния аборт е кървене от влагалището, обикновено в съчетание с болка в корема.

Ако изпитвате кървене от влагалището и мислите, че може да е спонтанен аборт, най-добре е да се свържете със своя лекар или акушерка, или да отидете до най-близкия център за спешна помощ, ако можете да направите това нещо. Те ще извършат преглед (или онлайн консултация) и ще дадат подкрепата, от която се нуждаете. 

Имайте предвид, че леко кървене е често срещано през първите три месеца на бременността.

Преодоляване на периода на аборт

Първо, няма правилен или неправилен начин за преодоляване на спонтанен аборт. Преживяването на всяка жена е уникално и всеки механизъм за преодоляване е различен. Някои жени предпочитат да почиват и да отделят време, за да помислят върху случилото се. Други  предпочитат да продължат живота си, за да забравят за това.

Но независимо как ще реагираш, важно е да запомниш, че не си направила нищо лошо. Няма причина да се чувстваш виновна или засрамена. Факт е, че разговор с близките хора може да ти помогне (може да се изненадаш от броя на жените, които са преминали през същото преживяване), така че не се страхувай  да кажеш какво чувстваш.

[Справки]

[1] https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage/

[2] https://www.miscarriageassociation.org.uk/information/miscarriage/

[3] https://www.tommys.org/our-organisation/charity-research/pregnancy-statistics/miscarriage?gclid=EAIaIQobChMImvagoqP06QIVyu7tCh1FMQA5EAAYAiAAEgIIx_D_BwE

Three Libresse products with shadows on a transparent background - Libresse

Открий пълната гама продукти на Libresse