Снимка на жена, която седи и използва лаптопа си – Libresse

Защо този съвсем естествен процес е така обвит в мистерия?

Има предразсъдъци, че менопаузата означава голяма загуба: на фертилитет, сексуалност, младост и дори женственост. Но това е много далеч от истината. Просто тялото ви влиза в нов етап на живота.

Какви са симптомите на менопаузата?

Менопаузата е тема, която парадоксално е обвита в мистерия, но като менструацията е напълно естествен процес.

Менопаузата настъпва, когато вече не овулираш поради понижени нива на естроген и прогестерон в тялото. Но това е и съвкупност от симптоми и промени, през които една жена преминава точно преди или след като изобщо няма менструация.

Първият признак на менопаузата обикновено е промяна в менструалния цикъл. Може да имате значително менструално кървене, с необичайно обилно течение. Или менструацията може да стане по-лека и периодична. Може да имате менструация на всеки две или три седмици или да нямате менструация месеци подред. Всичко това е нормално.

Една нощ се събудих в 3 през нощта и ми беше ужасно горещо. Абсолютно не бях изпитвала подобно нещо преди.

Промяната в рутината на цикъла обикновено е съпроводена със симптоми като горещи вълни, нощни изпотявания, раздразнителност, нарушение на съня и вагинална сухота. Но има и много други симптоми като замайване, подуване на корема, качване на килограми, промяна в настроенията, главоболия и загуба на либидо. Да, менопаузата е страхотен период за жената!

Когато за първи път забележите промени, които може би са причинени от менопаузата, е важно да ги обсъдите с вашия лекар, да си на правите изследване на кръвта и да получите съвет. Но, разбира се, поради настоящите правителствени разпореждания, може да ви се наложи да чакате по-дълго от обикновено за посещение при лекаря.

Кога започва менопаузата?

Менопаузата е постепенен процес, който обикновено протича на етапи. Възрастта, в която започва, е наследствена. Може да започне най-рано на 40-годишна възраст и най-късно на 60-годишна възраст, като средната възраст е 51 години. Симптомите започват месеци или дори години преди края на менструацията - известна като "перименопауза" - и обикновено продължават четири години.

Перименопауза, менопауза или просто наближаване на нова фаза от женствеността? По-силни сме, когато споделяме нашите истории, затова ще се радваме да чуем твоя опит на #ИсториитеВнас.

Да приемеш менопаузата в крачка

Подобно на менструацията, менопаузата е напълно естествен процес, който трябва да се приеме положително. Това, че няма нужда да се занимаваш повече с разправиите около цикъла и неприятните ефекти на ПМС, е голямо облекчение за някои жени. В резултат менопаузата може да бъде източник на свобода, която те кара да се чувстваш, сякаш навлизаш в нова ера на увереност и усещане за комфорт в тялото си. Както ни сподели една жена, „Предпочитам по-малко известния термин „втора пролет“, защото за мен е именно това – време за нов растеж“.

Въпреки това менопаузата може да бъде трудна за преминаване, както емоционално, така и физически. Но ако знаете какво ви очаква, това означава, че можете да го приемете в крачка.

Какво лечение има за менопаузата?

Някои жени не изпитват симптоми, но повечето имат поне един или повече. Ако сте една от тях, няма нужда да страдате мълчаливо. Редовните упражнения могат да помогнат много за намаляването на симптомите, а и акупунктурата и хипнотерапията са показали ефект в справянето с горещите вълни и безсънието.

В миналото ХЗТ или хормонално-заместителна терапия [1] беше стандартното лечение. Макар и проучвания да са направили връзка между нея и рака на гърдата, кръвни съсиреци и сърдечни удари, тя се е доказала като невероятно ефективна за много жени, а предимствата ѝ често надделяват над рисковете, когато се използва при подходящите обстоятелства. В резултат много лекари отново започват да препоръчват краткотрайна хормонално-заместителна терапия за жени, на които им остават около 10 години до менопаузата.

Но се смята, че за по-възрастните жени рискът е по-висок. Рискът от рак на гърдата, например, сравнен с риска от прекомерно тегло и ниска физическа активност. [2]

Вашият избор може да изглежда доста труден, както обясни една жена: „Има много лекарства и добавки, всички със своите странични ефекти, което може да те накара да се чувстваш много объркана и раздразнена“, затова е добре да ги обсъдите с вашия лекар.

Тъй като контролът на пикочния мехур може да бъде повлиян от менопаузата, добра идея е да имаш няколко превръзки TENA Lady в чантата си, ако това се превърне в проблем. И не забравяй да си носиш с теб и ежедневни превръзки (като например Libresse Daily Fresh), в случай че цикълът ти стане непредсказуем.

Медицински отказ от отговорност

Медицинската информация в тази статия е предоставена само като източник на информация и не може да се използва или да се разчита на нея с цел диагностициране или лечение. Моля, консултирайте се с Вашия лекар за насоки относно специфично медицинско състояние.