Двойка от „Историите в нас“ в момент на интимност

Без деца по избор

Дори майка ми ме кара да се чувствам виновна затова, че не искам деца

По-малко хора решават да имат деца

Някога женските утроби са били предназначени да са малки гнезда за бебета. Животът е следвал линеен модел: оженете се, живейте заедно, имайте деца. Но нещата вече не са същите. Днес все повече жени и двойки решават, че не искат да бъдат родители. Разбира се, много хора все още имат деца, но това вече не е неразделна част от живота за всички.

Да живееш без деца – стигмата

Независимо какви са причините за това човек да няма деца, всеки трябва да може да направи този избор без да се страхува, че ще бъде съден. 

Но има обществено заклеймяване и през голяма част от времето хората се сблъскват с объркване и неверие.

Както ни сподели една жена, „Някои приятели смятат, че котката ми е заместител на липсата на деца – един от тях дори я нарича моето „космато бебе“. Аз наистина обичам котката си, но тя не е повече от котка за мен.“.

Жените биват наричани егоистични или повърхностни, незрели или нещастни и им се казва, че няма да се чувстват пълноценни без деца. Или им се твърди, че ще променят решението си, щом открият правилния партньор. Не е изненадващо, че шест от десет от тези, които решават да нямат деца, се чувстват неразбрани от обществото.

Причините за всеки са различни

Докато някога се очакваше от жените непременно да имат деца, сега това се превърна в личен избор. Много хора смятат, че става дума за разходи, физическа невъзможност или предизвикателство при отглеждането на деца. Но има много други причини защо някой може да реши да живее живота си без деца.

Осъзнаването, че не иска деца, е дошло много бавно за жената, с която разговаряхме: „Първо исках да развия кариерата си. После исках да си купя къща. Отне ми години да разбера, че времето никога няма да бъде подходящо, защото детето не беше това, което наистина исках“.

Предположих, че искам деца, когато бях на трийсет – всички говорят за „биологичен часовник“, но никога не се чувствах „истински готова

Непостижимите и перфекционистки стандарти за майчинство обезкуражават много жени, докато други може и да не изпитват нужда да станат родители. За някои е по-важно желанието да са наистина независими и свободни да живеят, както си искат. Други пък се притесняват за  въздействието върху околната среда, ако имат деца.

Искаш ли да споделиш опита си от избора да нямаш деца? Разкажете ни, като използвате #ИсториитеВнас.

Анимационен герой от „Историите в нас“ в лодка на разклонение на реката избира опцията „Не искам деца“.

Без деца? Няма проблем!

Някои хора нямат търпение да имат деца, докато други знаят, че не е за тях. И всичко това е наред! Нашите тела и животи принадлежат на нас самите, така че всеки човек трябва да реши по  кой път иска да поеме. Животът без деца е толкова радостен, колкото и живота с деца. Всеки избор е правилен и също толкова важен.