Woman lying on bed clutching stomach with PMS issues.

Чувството на неудобство преди менструацията е доста често срещано явление. Но ние имаме цялата истина за ПМС (понякога известен като предменструално напрежение или ПМН) – независимо дали искате да знаете колко дълго трае или как можете да си помогнете за облекчаване на предменструалните симптоми.

Знаейки какво е това и как да се справяте с него ще промени много сериозно начина, по който хормоналните промени въздействат на живота ви.

И така, какво означава ПМС?

ПМС означава просто предменструален синдром – или понякога известен и като предменструално напрежение (ПМН). Той се причинява от хормонални промени, които се извършват по време на вашия менструален цикъл. ПМС обхваща цял набор от симптоми и усещания, които можете да имате. Те могат да са леки, но в някои случаи могат да бъдат и доста сериозни. Това включва болка в гърдите, подуване и умора. Някои жени имат и болки в главата, потиснат стомах и проблеми със съня. Вашите емоции могат също да бъдат засегнати, така че може да се чувствате на настроения, тъжни, раздразнителни, дори с пориви към плач. 

ПМС може да е притеснителен, особено ако изпитвате всички симптоми едновременно – може да ви се прииска да крещите и да се скриете под завивката си докато не свърши всичко, а може да получавате симптомите само от време на време. ПМС е нещо, което много жени изпитват по време на цикъла си и в различни етапи от живота си. За щастие митовете за ПСМ, в които може да вярвате, не са верни!  Нека научим повече за ПМС.

МИТОВЕ ЗА ПМС

МИТ 1: ВСИЧКИ ЖЕНИ СТРАДАТ ОТ ПМС ВСЕКИ МЕСЕЦ 

Не е вярно. Някои жени го имат само за няколко месеца. Някои го прекарват наистина леко. Някои въобще го нямат. Всеки е различен. 

МИТ 2: НЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАБРЕМЕНЕЕТЕ В ПРЕДМЕНСТРУАЛЕН ПЕРИОД 

Най-вероятно можете да заченете докато сте в предменструален период. Всъщност можете да забременеете във всеки един момент от вашия цикъл. 

МИТ 3: ШОКОЛАДЪТ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ 

Може да жадувате шоколад когато сте в предменструален период, но това всъщност ще причини по-големи колебания в нивата на кръвната захар, което ще значи по-големи колебания в настроението. По-добре е да го избягвате (ако можете!) 

МИТ 4: НИЩО НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ПО ВЪПРОСА 

Добрата новина е, че има какво да направите! От приемането на масло от вечерна иглика за облекчаване на леки симптоми до посещение при лекар в екстремни случаи, няма нужда да страдате.

Как можете да облекчите предменструалните симптоми?

Звучи мрачно, нали? Но не се плашете. Има твърде много неща, които могат да облекчат вашите предменструални симптоми и да ги накарат да спрат да ви пречат. Те най-често включват няколко простички промени в начина на живот, които могат да имат голямо въздействие! Въпреки че някои от тях изискват малко усилия (като сбогуването с дозата кофеин от вашето сутрешно кафе), имайте в предвид, че това са просто идеи, които можете да обмислите и между които можете да избирате, за да откриете какво помага при вашите симптоми. 

Една идея при търсенето на действащо облекчение за вас е да си водите дневник как се чувствате в дните преди вашия цикъл. За по-лесно можете да си водите бележки на телефона. Откриването на вашите повторно появяващи се симптоми и регистрирането на моделите при появата им означава да бъдете готови и да получите помощ.

Въпреки че ПМС може да засегне само определени части от вашия цикъл, ето някои неща, които можете да направите по време на цикъла си, за да получите най-добър шанс при прекратяването на вашите предменструални симптоми. Редовните упражнения и здравословната храна правят голямата разлика, особено ако включите пълнозърнести въглехидрати като пълнозърнест хляб и овесени ядки. Някои експерти препоръчват да намалите солта и кофеина в хранителния си режим. Ако всичко друго е неуспешно, болкоуспокояващите, които се продават свободно без рецепта, ще се погрижат за болките ви, така че имайте такива под ръка когато цикълът ви наближава. Нека научим още няколко неща, които могат да ви помогнат да се справите с вашите ПМС симптоми.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПМС ЗАПОЧНЕТЕ ЙОГА

ЗАПОЧНЕТЕ ЙОГА

Това е страхотен начин за справяне с колебанията в настроението, свързани с ПМС. Масажите, тайчи и медитацията също са от полза, тъй като ви помагат да се отпуснете и да се чувствате по-малко напрегнати.

СПРЕТЕ ПУШЕНЕТО

Ако пушите, направете всичко възможно, за да спрете. Отделно от рисковете за здравето, изследванията показват, че жените, които пушат, са над два пъти по-податливи към развиване на умерени или сериозни ПМС синдроми.

ДВИЖЕТЕ СЕ

Упражненията на въздух като бързото ходене или плуването се считат за облекчаващи страха, депресията и тъжните настроения, които съпътстват ПМС.

ЯЖТЕ ЗДРАВОСЛОВНО

Можете да сте по-малко уязвими за емоциите си, ако ядете повече добри неща като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци и по-малко от лошите неща като захар, мазнини и сол.

НАМАЛЕТЕ СТИМУЛАНТИТЕ

Можете да мечтаете за кофеин, когато сте в предменструален период, но е по-добре веднага да намалите кафето, чая и шоколада, тъй като те могат да влошат симптомите ви.

ПМС може да е трудно за справяне, но горните съвети могат да ви помогнат да намалите своите симптоми и да продължите да живеете без страх, дори и когато ПМС удари. А ако симптомите ви правят нормалния живот твърде труден, отидете на лекар, който ще може да провери дали вашите ПМС симптоми са свързани с нещо друго, като например ПКОС и ще ви помогне да се справите с тях.

Aко желаете да продължите да научавате още неща, можете да прочетете за тежка форма на ПМС, наричана PMDD (предменструално дисфорично разстройство) или можете да научите повече и да развенчаете някои други митове за цикъла.

Медицинско заявление за отказ от отговорност

Медицинската информация в тази статия се предоставя само като информационен ресурс и не трябва да се използва за диагностични цели или за лечение. Моля, консултирайте се с вашия доктор за насока относно специфично медицинско състояние.[Референции]   

[1 & 2]  Информацията е взета от изследване в САЩ, проведено от изследователи от Университета на Калифорния. Изследването се нарича:  The Association of Inflammation with Premenstrual Symptoms.

[1]  https://theperiodvitamin.com/pms-mood-swings.html 

[2]  http://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/premenstrual-syndrome.html 

[3]  http://www.everydayhealth.com/pms-photos/10-healthy-ways-to-manage-pms.aspx#02

Продължете да учите