Girl with blonde bob and fringe suffering from premenstrual dysphoric disorder PMDD

Около 3 от всеки 4 души с цикъл преминават през ПМС в един или друг етап.

За повечето хора тези симптоми са леки. Но около 5% от жените изпитват по-сериозна форма на ПМС, известна като предменструално дисфорично разстройство или PMDD[1].  

PMDD е свързано с хормоните разстройство (известно и като ендокринно разстройство), което може да има сериозно въздействие върху живота на хората. Това може да затрудни работата, социализацията и поддържането на здравословни отношения поради емоционални и физически симптоми, които могат сериозно да засегнат нечие ментално здраве.

Понастоящем не разбираме какво точно причинява PMDD. Счита се, че това е резулат от увеличена чувствителност към нормалните хормонални промени, които се случват по време на менструалния цикъл. Също така има данни, че това може да е свързано с генетични промени, със семейна анамнеза на депресия или с преживени стресиращи или травматични събития в миналото.

Чрез научаването на повече за малко известните състояния като PMDD ние можем да помогнем на повече хора да разпознават симптомите и да получават подкрепата, която им е нужна, за да живеят без страх.

Какви са симптомите на PMDD?

Уникалният аспект на предменструалното дисфорично разстройство е този, че то се появява ежемесечно около вашия менструален цикъл, обикновено седмица или две преди да започне цикълът. Можете да започнете да се чувствате по-добре през първия ден от цикъла и да нямате симптоми към края му.

Хората с PMDD могат д аизпитват някои от следните симптоми[2].

Емоционални изживявания 

● Колебания в настроението
● Чувство на потиснатост или желание за плач
● Чувство на гняв или раздразнение
● Чувство на уплаха
● Чувство на безнадеждност
● Чувства на напрежение или на притиснатост до ръба
● Трудности в концентрацията
● Чувство на пренатовареност
● Липса на енергия
● Понижен интерес от дейности, които нормално са ви носили удоволствие
● Желания за самоубийство
 

Физически или бихевиористични изживявания 

● Болки или подуване в гърдите
● Болка в мускулите и ставите
● Болки в главата
● Чувство на подутост
● Промени в апетита, като преяждане или желание за специфична храна
● Проблеми със съня
● Трудности в избягването или разрешаването на конфликти с хората наоколо
● Силна потиснатост при усещането, че другите ви отхвърлят

Лечение на PMDD

PMDD може да бъде притеснително и трудно за лечение, особено ако все още не сте научили всичко за него или нямате подкрепа. Ако това, което описахме, звучи като това, което изпитвате или ако смятате, че може да имате предменструално дисфорично разстройство, запазете си час при вашия лекар и поговорете с него за това. Той ще може да диагностицира вашето състояние и ще ви помогне по-добре да управлявате симптомите си занапред, така че да не трябва да очаквате с ужас цикъла си. 

PMDD може да е плашещо, особено ако преминавате през него сами, така че се опитайте да се свържете с хора, които могат да ви помогнат. Ако откриете, че имате самоубийствени мисли, потърсете незабавно помощ чрез разговор с човек, на когото можете да се доверите или чрез обаждане на телефон за помощ. 

Има множество опции за лечение на предменструалното дисфорично разстройство, както и начини за подпомагане на справянето със симптомите. Нещата, които работят при някои хора, включват терапии с разговори, взимане на антидепресанти, използване на хормонални контрацептиви или на болкоуспокояващи.

За да се идентифицира дали вашите симптоми са свързани с менструалния ви цикъл, може да трябва да проследите цикъла си и да записвате симптомите си, както и начина, по който се чувствате в различни периоди от цикъла. Събирането на цялата тази информация може да ви помогне да установите определен модел.

След като установите кога може да се появява PMDD, можете да планирате какво да правите за в бъдеще. Някои хора пренасочват събития или важни задачи, които може да са стресиращи, а вместо това си отделят време за неща, които ги успокояват. 

Важно е да се следи както емоционалното, така и физическото здраве, независимо дали това означава достатъчно сън, правене на деликатни упражнения, прекарване на време сред природата или ментални практики за релаксиране. Нашият съвет относно това, как да се справите с ПМС, съдържа някои отправни точки за определени промени в стила на живот, които могат да помогнат.


[Референции]


[1] https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome

[2] https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd/about-pmdd/

Продължете да учите