Woman with polycycstic ovary syndrome (PCOS) wearing pink jumper sat on couch.

ПКОС означава синдром на поликистозните яйчници и въпреки името си няма нищо общо с това да имате киста!

Въпреки че много хора знаят съвсем малко за поликистозните яйчници, това е всъщност много често срещано състояние, което засяга между 3% - 10% oт жените. Световната здравна организация (СЗО) оценява, че това засяга 116 милиона жени по целия свят.[1]
 
Става дума за състоянието, при което вашите яйчници са уголемени, защото съдържат голям брой напълнени с безвредна течност торбички, наричани фоликули, които са с размер до 8 мм (приблизително с размер като на малко грахово зърно). Обикновено в тези фоликули се развиват яйцеклетки, но в случая на ПКОС те често не могат да освободят яйцеклетка, което означава, че овулация не може да се извърши.
 
Хората с ПКОС имат поликистозни яйчници в съчетание с други симптоми, като напр. нередовни цикли, поради факта, че яйчниците им не изпускат редовно яйцеклетки. Друга характеристика на ПКОС е излишният андроген, което означава, че в тялото има високи нива на “мъжки” хормони, като напр. тестостерон. Това понякога може да причини прекомерно окосмяване по лицето или тялото.

Какви са признаците и симптомите на ПКОС?

Симптомите на ПКОС обикновено стават видими през късното тийнейджърство или началото на 20-те години. Обаче много жени с ПКОС нямат никакви симптоми!
 
Симптомите на ПКОС са изключително различни и няма две еднакви преживявания. Те включват нередовен цикъл или липса на какъвто и да е цикъл, както и трудно забременяване в резултат на нередовната овулация или липсата на овулация.
 
Както бе посочено, прекомерното количество андрогенни хормони може да причини прекомерно окосмяване (известно още като хирзутизъм) по области като лицето, гърдите, гърба или дупето. Някои жени изпитват увеличение на теглото, изтъняване и загуба на косата, омазнена кожа или акне. Всички тези симптоми може да са трудни за управляване и понякога може да се усещате така, сякаш водите битка срещу себе си, която битка няма как да спечелите. ПКОС може да вземе своя данък от вашето самочувствие и ментално здраве, но вие просто трябва да знаете, че има налична подкрепа, която може драстично да подобри нещата и да ви помогне да се почувствате по-добре по отношение на тялото и здравето си. Също така може да е от полза да се вслушвате по-внимателно в тялото си, така че да можете да проследявате всякакви промени и да разбирате по-добре как да се грижите за себе си.

От какво се причиняват поликистозните яйчници?

Точната причина за поликистозни яйчници не е известна, макар че това често се предава в семейството. Може да е от полза да попитате по-голямата си сестра, майка си, баба си, братовчедки и лели за техните изживявания, по-специално ако вече са били диагностицирани с ПКОС, тъй като те може да хвърлят малко повече светлина върху това, как вие да се справите с това.
 
ПКОС се свързва с необичайните нива на хормони в тялото, по-конкретно с високи нива на хормона инсулин, който се освобождава от панкреаса за контрол на нивата на захар в тялото. Хората с ПКОС може да са резистентни на инсулин в тялото, така че техните тела да генерират по-високи нива инсулин, които да компенсират това. Това допринася за генериране от яйчниците на увеличени количества от други хормони като тестостерон, което пречи на развитието на фоликулите и предотвратява овулацията.

Какви са ефектите от тези хормони?

Може да има някои дългосрочни ефекти от хормоналния дисбаланс, свързан с ПКОС, като напр. увеличен риск от развиване на определени здравословни проблеми като висок холестерол и диабет тип 2. Ето защо е важно да се доверите на вътрешното си чувство, да слушате тялото си и да се преглеждате при лекар, за да сте сигурни, че получавате помощ за здравословен и пълноценен живот.

Защо ПКОС причинява надебеляване?

Тъй като ПКОС затруднява употребата от тялото на хормона инсулин, това може да причини натрупване в кръвта на инсулин и захар. Високите нива на инсулин могат да увеличат производството на андрогени (мъжки хормони), което активира натрупването на килограми по-конкретно в областта на корема, тъй като това е мястото, където мъжете обикновено натрупват тегло.
 
Телата са с различни форми и размери, така че никога не трябва да чувствате натиск за отслабване по причини, различни от вашето собствено здраве и щастие. Отслабването за хората с ПКОС може да е трудно, но има и някои ползи. То може да ви помогне да се почувствате по-добре, да облекчи някои от симптомите на ПКОС и да върне цикъла ви към нормални граници. Като начало посетете лекаря си, за да получите съвет относно това, как да намалите теглото си по здравословен контролиран начин.

Какви лечения са налице за синдрома на поликистозните яйчници?

За съжаление понастоящем няма лечение за ПКОС, въпреки че симптомите могат да се третират.
 
Има налични медикаменти за третиране на симптоми като прекомерно окосмяване, нередовни цикли и проблеми с фертилността. В случай, в които това не работи, процедура на име лапароскопско пробиване на яйчниците (LOD) е налице за унищожаване на тъканта, която генерира андрогени. Също така има опция за промени в начина на живот с цел облекчаване на симптомите – намаляването на телото и яденето на по-здравословна храна могат да помогнат. С третиране за фертилност повечето жени с ПКОС могат да забременят.
 
За да научите повече за проблемите с бременността и цикъла, прочетете нашата страница з атова, как фертилността е засегната от ендометриоза.

Медицинско заявление за отказ от отговорност

Медицинската информация в тази статия се предоставя само като информационен ресурс и не трябва да се използва за диагностични цели или за лечение. Моля, консултирайте се с вашия доктор за насока относно специфично медицинско състояние.[Референции]

[1]  A.M. Kabel Polycystic ovarian syndrome: insights into pathogenesis, diagnosis, prognosis, pharmacological and non-pharmacological treatment Pharmacol. Rep., 1 (103) (2016), pp. E1-E5

Продължете да учите

Разгледайте повече