Illustration of spotting on a green background - Libresse

Може да е малко страшно да видиш следи от кръв между менструациите, особено ако те са доста редовни.

Но не е нужно да се паникьосваш. Кървенето между менструациите може да се появи по няколко причини, повечето от които не са проблем. Все пак трябва да си запишеш час за консултация с твоя лекар. Само за да се увериш, че всичко е наред.

И така, какво причинява менструалното кървене? Е добре, може да има много различни неща. Причини могат да бъдат овулация (когато един от яйчниците освобождава яйцеклетка), имплантиране (когато яйцеклетката се прикрепи към лигавицата на матката), хормонални промени, употреба или спиране на контрацептиви или използване на IUD (вътрематочно или стерилет

Други причини са вагинални инфекции или хламидия. Ако си бременна и въпреки че менструалното кървене не винаги означава, че е проблем с бременността, определено трябва да посетиш лекар. Кървенето след секс може да бъде рядък признак на вагинален или рак на маточната шийка [1], така че е важно да си направиш цитонамазка, за да провериш здравето на шийката на матката.

Ще минат доста години от първата менструация до последната, което означава, че междувременно може и да се случи да имаш кървене между менструациите. И когато наближиш менопаузата, менструацията може да стане нередовна и непредсказуема, което води до безобидно кървене между менструациите. Въпреки това, всяко кървене след менопауза е повод за притеснение.

И така, това са причините, но какво можеш да направиш с менструалното кървене? Е, след като разбереш какво се случва, използвай ежедневни превръзки (като Libresse DailyFresh), за да защитиш дрехите си, а също така дръж няколко под ръка, в случай че менструалното кървене се появи отново. Осигури си чистота и комфорт, като вземеш душ два пъти на ден и смениш бельото си. И тогава можеш да продължиш с обичайните си занимания без притеснение.

Отказ от медицинска отговорност

Медицинската информация в тази статия е предоставена само за информационни цели и не е предназначена да се използва за диагностика или лечение. Моля, консултирай се с твоя лекар за съвети относно конкретно медицинско състояние.

[Източници]