Illustration of an anxious woman on a pink background - Libresse

Менструален цикъл, течение и менструация – все думи, които карат менструацията да изглежда като часовников механизъм.

Повечето жени имат нередовен цикъл в даден момент от живота си. Трябва ли да се притесняваш? Отговаряме на най-често задаваните въпроси.

Какво означава нередовна менструация?

Нередовното кървене може да означава много неща. Може би кървенето е започнало по-рано или по-късно от обикновено. Може да имаш необичайно леко или по-силно от нормалното си течение. Както може и да е липса на менструация (аменорея) или пък две менструации на месец (метрорагия).

Нормално ли е да имаш нередовен цикъл?

Ако менструацията ти току-що е започнала и е нередовна, можеш да се отпуснеш. Нормално е да е непостоянна в първите години. Овулацията все още не е правилно регулирана. Докато се приспособяваш, цикълът ти ще стане по-предвидим. Повечето жени са имали нередовен цикъл поне веднъж или два пъти в живота си.

Може ли стресът да причини нередовна менструация?

Със сигурност. Всъщност стресът обикновено се отразява на менструацията. Може би си се преместила в ново училище или работа. Може би имаш любовен проблем или семейна кавга. Или може би си била развълнувани от ваканция, сватба или преместване. Стресът произвежда хормон, наречен кортизол. Прекомерно високите нива на кортизол в кръвта могат да повлияят на количеството естроген и прогестерон, произвеждани от тялото. И това е възможно да окаже влияние на менструалния цикъл. Стресът обаче не е единственият фактор. Други причини за нередовна менструация са наддаване на тегло, недохранване, прекомерно физическо натоварване, хормонален дисбаланс, контрацептиви, бременност и менопауза.

Може ли да имаш повече от една менструация на месец?

Смята се, че кървенето поне два пъти месечно е причинено от хормонален дисбаланс. Нередовната менструация също така може да е сигнал за медицински проблем или инфекция, а прекомерното кървене може да причини анемия и дефицит на желязо. Посети лекар, за да разбереш дали имаш нужда от лечение.

Може ли раждането да причини нередовна менструация?

Когато тялото преминава през бременност, настъпват промени в нивата на хормоните. А когато хормоналните нива са нарушени, нормално е да се усети липсата на менструация. Кърменето може също да спре менструацията напълно и може да не се възобнови, докато не спре кърмата. Но това не означава, че нямаш овулация. Все още ще можеш да забременееш, така че трябва да използваш презервативи, за да предотвратиш изненадваща бременност (хапчета за контрол на раждаемостта не се препоръчват за жени, които току-що са родили). Когато отново имаш менструация, тя може да е по-лека и по-къса или по-тежка и по-дълга от преди. Има нещо общо с новите майки.

Трябва ли да направя нещо за нередовната менструация?

Не се тревожи, ако имаш нередовен цикъл. Твоята менструция ще се върне към нормалното от само себе си или с няколко прости промени в начина на живот. Но ако имаш нередовен цикъл повече от три месеца, консултирай се с лекар. Добра идея е да следиш продължителността и честотата на менструацията си. И ако се притесняваш, че цикълът ти ще те изненада, винаги носи една или две превръзки със себе си. За всеки случай.