Светкавица излиза от женско дупе, за да посочи, че тя има прокталгия фугакс, остра пронизваща болка в дупето по време на цикъл 

Случвало ли ви се е да сте в цикъл, вършейки ежедневни задачи и внезапно да усетите силна, остра, пробождаща болка, която да идва от дупето ви? Може да почувствате натиск и болка за няколко секунди или дори минути преди тя да изчезне и да ви остави напълно объркана! Е, значи може да сте изпитала прокталгия фугакс.

Циклите могат да са истински трън в задника – буквално! Повечето от нас са преминали през всичко – хормонално акне, тежко кървене, ПМС колебания в настроението, менструални крампи… каквото и да ви хрумне. Но има един симптом на цикъла, който може да ни хване неподготвени: прокталгия фугакс. 

Известна и като мимолетна ректална болка, прокталгия фугакс е сърбеж или свиване, което можете да усетите около дупето си, причинявано от мускулни спазми във вашия ректум. Това, което усещате, са кратки епизоди на внезапна, остра ректална болка, която идва без никакво предупреждение. 

И така, ако някога сте усещали дупето си така, все едно е ударено от гръм – не, не полудявате, това просто може да е прокталгия фугакс. Но защо се случва това и най-важното, можете ли да направите нещо по въпроса? Нека разберем…

От какво се причинява прокталгия фугакс?

Въпреки че точната причина за прокталгия фугакс не е известна, има няколко фактора, които могат да активират това състояние, вкл. секс, стрес, запек и изхождане. [1] Оценено е, че до 18% от нас могат да изпитват това в някой момент от живота си. [2] Въпреки това много жени+ го изпитват поради менструалния цикъл, по-конкретно около менструацията си. 

По време на цикъл нашите тела отделят хормони, наричани простагландини, които причиняват свиване на мускулите на матката и помагат за разкъсване на лигавицата. Тези свивания са това, което ние понякога усещаме като менструална болка. Тези хормони могат да имат същия ефект и върху червата ни и храносмилателната система, причинявайки свиване на мускулите на ректума и на тазовата диафрагма около дупето ни, което води до мускулни спазми и анални крампи. 

Менструалният фецес може да бъде и възбудител на инфекция. Точно преди цикъла ни нашите нива на естроген и прогестерон значително спадат. Тъй като прогестеронът контролира как нещата преминават през нашите хранопроводи, спад в нивото на този хормон може да ни причини диария или запек. По-честото акане, както и затрудненията могат да активират атака от крампи.

Въпреки че може да е изненадваща и да се появи по най-неудобно време, болката от прокталгия фугакс обикновено трае само няколко момента. Обаче ако тя ви държи будна цяла нощ или ако трае повече от 20 минути наведнъж, може да си струва да помислите за посещение при лекаря. 

Какви са симптомите на прокталгия фугакс?

Основният симптом на прокталгия фугакс е болката в дупето ви, която може да е доста силна, но (за щастие) само временна. Тя може да е различна и да няма двама души, които да я изпитват по един и същи начин. Някои я описват като интензивно остра, ударна или пронизваща болка в ректалната област, която се случва внезапно и без предупреждение. Тя може да е достатъчно болезнена, за да ви накара да се събудите или да ви накара да изкрещите, ако я усетите през деня. Болката обикновено трае от няколко секунди до няколко минути, но понякога може да трае и повече. 

Въпреки че това е доста буквално болка в дупето, прокталгия фугакс не е известна да е вредна или опасна, така че опитайте да не се притеснявате твърде много. Колкото и досадна и странна да е, тя е просто част от живота с цикъл!

Можете ли да получите прокталгия фугакс по време на бременност?

Прокталгия фугакс може да се причинява от контракции при раждане, но най-често се среща в третото тримесечие от бременността, в периода, в който бебето е по-голямо и може да оказва натиск върху вашите анални нерви. Винаги може да се чувствате притеснени, ако забележите промени по вашето тяло, които са извън вашия контрол, а още повече и ако сте бременна и се притеснявате за двама души!  Но две трети от жените изпитват анални симптоми по време на бременността си и след това, така че прокталгия фугакс обикновено не е нещо, заради което да не може да спите от притеснения. [3]

Ако болката в дупето ви притеснява по време на бременността или след това, може да посочите това на доктора си или на акушерката, така че те да ви помогнат. Винаги е по-добре да се прегледате при специалист, за да сте сигурна, че всичко, което изпитвате, е нормално, особено ако се чувствате притеснени за това.

Дали прокталгия фугакс е свързана с ендометриозата?

Ударните болки в дупето при ходене до тоалетната по голяма нужда, понякога могат да са свързани с ендометриоза, по-конкретно чревна ендометриоза. Ако изпитвате това заедно със симптоми като интензивна менструална болка, прекомерна умора и чести инфекции от кандидоза, добра идея е да се свържете с вашия лекар или гинеколог, за да научите повече. Те ще проучат кое е най-доброто лечение за вас. 

Можете ли да получите лечение за прокталгия фугакс?

Обикновено тези остри болки в дупето трябва да спрат след няколко секунди, така че можете да се върнете към живота директно без страх – не е нужно лечение. Но ако те пречат на вашето ежедневие, можете да ги третирате по същия начин, по който бихте третирали други менструални синдроми. Точно както когато се опитвате да облекчите менструалната болка и менструалните крампи, домашните средства като например прием на обезболяващи, леко упражнение или приятна облекчаваща вана с английска сол (по избор с мехурчета) могат да направят чудеса.

От друга страна ако изпитвате болка, която е по-сериозна или консистентна и тя се появява дори и когато не сте в цикъл, има вероятност да си имате работа с различно състояние. Тогава добра идея е да си запишете час за преглед от лекар. Въпреки че може да е неудобно да обясните, че има нещо неприятно в дупето ви, запомнете, че работата на лекаря е да ви помогне и че той вероятно вече се е срещал с подобни симптоми...най-вероятно лекарите са виждали всичко!

Крампите в дупето по време на цикъла са нещо нормално

Телата ни са удивителни и понякога те правят странни неща, а това е напълно окей! Въпреки че спорадичните случаи на крампи в ануса могат да се усещат като ужасно уплашване във филм на ужасите (без предупреждаващата гледка на изоставен дом и без злокобна музика), запомнете, че те са нещо нормално и временно. След като тези неприятни моменти преминат, опитайте да се посмеете с приятелки, защото има възможност те да знаят точно какво усещате. Това просто е част от живота с цикъл – понякога неловко, понякога неудобно, но по-лесно, ако не се взимаме твърде насериозно.

Ако бихте искали да научите повече за тялото си, открийте за какво става дума при менструалния фецес и какво причинява менструалната болка.

 [Референции] 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3602260/ 

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3602260/ 

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29972721/ 

Продължете да учите