Woman practising yoga

Болката по време на цикъл не е идеалното нещо, но има много неща, които можете да направите, за да я облекчите. Нека да разгледаме нещата.

Болката по време на цикъл наистина не може да се подслади, тя е некомфортна, разсейваща и е проблем, който мнозина от нас ще имат от пубертета чак до менопаузата. Можете да имате и месеци наред цикъл без болка, а някой ден просто да се събудите с чувството, че някое гневно чудовище скача в матката ви и така всеки месец може да е като непредвидима лотария. 
 
Но казвайки това, има определени неща, които можете да направите, за да помогнете за облекчаването на болката по време на цикъл и като цяло да си помогнете за това, спазмите да не ви пречат да живеете нормално. Нека разгледаме някои от начините, които могат да ви помогнат да облекчите спазмите по време на цикъл…

Съвети за облекчаване на болката по време на цикъл и домашно лечение

Имайте под ръка лекарства против болка

Свободно продаваните лекарства против болка като парацетамол или ибупрофен ще помогнат за притискане на спазмите в зародиш, но винаги трябва да се взимат след хранене или с чаша мляко, за да се предпази стомашната лигавица.

Накарайте тялото да се движи!

Независимо дали става дума за разходка около блока с приятел или нещо, което изисква малко повече енергия като бягане или колоездене – упражненията помагат за увеличаване на кръвообращението, нивата на кислород и нивата на ендорфин (природните хормони за потискане на болката и за добро настроение). Може това да ви изглежда като последното нещо, което искате да направите, когато сте се свили на дивана с бутилка с гореща вода, но упражненията ще помогнат на тялото ви да се отпусне и ще облекчат част от болката през този сложен период.

Времето не е идеално? Можете да бъдете активни и на закрито

Получете същите ползи от ендорфина и потискането на болката чрез упражнения без да излизате навън посредством йога! Ако нямате под ръка постелка за йога, винаги можете да използвате кърпа или да се упражнявате върху килима. Има и множество упражнения, които можете да правите на място, като напр. високоинтензивни интервални тренировки (HIIT), които можете лесно да извършвате на закрито или на открито в градината, без да имате нужда от специално оборудване.

Топлината ще ви помогне

Топлината ще отпусне мускулите ви, така че горещата баня или прегръщането на бутилка с гореща вода се препоръчват – сякаш някога сме се нуждаели от извинение за това да поглезим себе си!

Яжте правилно

Ние знаем, че комфортната храна може да е привлекателна опция, но намаляването на приема на мазнини и повишаването на дела на зеленчуците може да облекчи болката като гарантира, че тялото ви получава допълнителни хранителни вещества и хидратиране. Увеличаването на количеството течност, която пиете, чрез прием на повече вода може също да помогне, тъй като дехидратацията може да причини мускулни спазми. Билковите чайове – особено тези, които съдържат мента и лайка – са облекчаващи и могат да ви накарат да се отпуснете и успокоите, като така по-лесно ще изтърпите болката.

Отдайте се на желанията си за шоколад

Този облак от менструална болка има какаов нюанс – шоколадът съдържа какао, което стимулира мозъка да отделя ендорфини и подсилва енергията ви, така че вие спокойно можете да си гризнете малко (или повече)! Запомнете – шоколадът с по-висока концентрация на какао ще съдържа повече от подсилващите настроението съставки – ето защо ако имате избор, ние препоръчваме да изберете тъмен шоколад.

Когато да отидете на лекар за менструалните спазми

В редки случаи болезнената менструация, наричана още дисменорея, може да ви попречи да извършвате ежедневните си дейности. Изследване е показало, че до 14% от жените често посочват, че не могат да ходят на работа заради болки по време на цикъл [1]. Но няма нужда да страдате сами или да се чувствате така, сякаш не можете да потърсите помощ; ако вашите спазми по време на цикъл са толкова сериозни, говорете с лекар или здравен експерт. 

В някои случаи може да ви бъде предписана хормонална контрацепция за намаляване на болката по време на цикъл или за помощ при откриване на основния проблем. Някои от състоянията, които могат да ви причиняват прекомерна болка по време на цикъла, включват ендометриоза и PCOS – така че ако чувствате, че вашите спазми по време на цикъла постоянно са непоносими, разговаряйте с доктор, така че той да може да ви предостави най-добрите решения за облекчаване на болката. 

Болката по време на цикъл ни кара понякога да мразим матките си, но не е нужно тя да проваля живота ни или да ни спира да правим всичко онова, което искаме! Тази насока за облекчаване трябва да ви помогне да преодолеете по-голямата част от болката, така че да можете да продължите да си живеете живота. Също така си струва да се обадите по телефона на приятели и да попитате какво правят те за облекчаване на спазмите, разговорите за това може да ви помогнат да се справите с всички тези емоции, а можете да получите и страхотни допълнителни съвети! 

Ако искате да научите повече за това, как да живеете с менструалния си цикъл, разглеждайте нашите статии относно предотвратяване на нощни течове и кафяви секрети.

Медицинско заявление за отказ от отговорност

Медицинската информация в тази статия се предоставя само като информационен ресурс и не трябва да се използва за диагностични цели или за лечение. Моля, консултирайте се с вашия доктор за насока относно специфично медицинско състояние.[Референции]  

[1] Schoep ME, Adang EMM, Maas JWM, et al Productivity loss due to menstruation-related symptoms: a nationwide cross-sectional survey among 32 748 women BMJ Open 2019

Продължете да учите