Holiday essentials including a pack of contraceptive pills

Нека си го кажем, майката природа не винаги намира подходящото време.

Ето какво трябва да направиш, за да спреш менструацията си. Ако използваш комбинирани противозачатъчни хапчета, можеш да забавиш менструацията си, като вземеш две хапчета едно след друго [1]. Важно е предварително да се консултираш с твоя лекар, гинеколог или медицинска сестра, за да си сигурна, че го правиш безопасно и че можеш да отложиш менструацията си с вида на хапчето, което приемаш.

Ако приемаш друг вид противозачатъчни хапчета, можеш да преминеш към комбинираното хапче, за да забавиш менструацията [2]. Ако не приемаш противозачатъчни хапчета, говори с личния си лекар за други начини за забавяне на менструацията. Ако нямаш други здравословни проблеми, може да ти бъдат предписани лекарства (норетистерон), за да предотвратиш началото на менструацията в неподходящ момент.

Колкото до спирането на менструацията, след като тя е започнала, досега никой не е измислил как да го направи. Но след като кървенето започне, ако започнеш незабавно да приемаш комбинираните противозачатъчни хапчета, това ще направи менструацията по-кратка и по-лека [3]. Използването на болкоуспокояващи без рецепта съгласно инструкциите за дозиране също ще помогне за намаляване на възпалението на стените на матката, което от своя страна ще намали кървенето и болката.

Има и някои естествени методи, които можеш да опиташ [4]. Те включват редовни упражнения, които помагат да се отпуснат мускулите на матката, за да се намали менструалният поток. В същото време много жени залагат на чайове, които съдържат корен от валериана и лайка. Чайовете от малина и листа от коприва също намаляват менструалното кървене. Само не забравяй, че винаги трябва да се консултираш с лекар, преди да опиташ билкови методи.

Във всеки случай, въпреки че не е проблем да се отлага менструацията от време на време, науката все още не е определила дали е безопасно да се направи това в дългосрочен план. Така че не застрашавай здравето си – не си струва за една менструация.