Girl in pink dress sat on the toilet having a period poop

Забелязвали ли сте, че има нещо различно във вашите изпражнения по време на цикъл? Е, не сте само вие.

Нормално е да забележите промяна в консистенцията, честотата и миризмата на вашите изпражнения при менструация или да изпитате “менструален запек”. Ето защо се случва това и ето какво можете да направите.

Защо цикълът засяга изпражненията ви?

През вашия менструален цикъл количеството хормони в тялото ви варира. Преди началото на цикъла ви нивата на прогестерон са високи, за да ви подготвят за възможна бременност. След това по време на менструация вашето тяло увеличава нивата на простагландин, а в същото време намалява количеството прогестерон. Простагландинът насърчава вашите маточни мускули да се свиват, за да помогнат за разкъсването на маточната лигавица[1].

 

Е, как се получава изпражнението? Както прогестеронът, така и простагландинът могат да засегнат изпражненията ви. Въпреки че простагландинът се насочва към вашата матка, ако тялото генерира повече от нужното, той може да влезе в кръвообращението и да има подобен ефект по други мускули, включително червата и другите храносмилателни органи наблизо – което ще доведе до по-чести ходения до тоалетната. Ниските нива на прогестерон могат също така да причинят по-често изхождане или диария.

Защо получавам запек преди цикъла си?

Друга характеристика на хормона прогестерон е тази, че той може да има леко запичащ ефект върху тялото. Когато се натрупва в тялото, той може да забави вашата отделителна система. Ето защо можете да получите запек няколко дни преди вашия цикъл – вашият стомах може да ви боли, а изпражненията да са нередовни и да изглеждат като малки бучици или сбръчкана наденичка. Ако ядете храни, които са мазни и по-бедни на влакнини поради вашите свързани с ПМС желания за хранене, то това също ще има ефект.
 
Определени здравословни състояния, като напр. синдромът на разразденото черво (IBS), eндометриозата или дори обикновените болезнени цикли могат да ви накарат да се по-податливи на запек, особено през първите дни от вашия цикъл. Точно както при справянето с менструалния запек, нормално е да имате подуване и натрупване на килограми по време на вашия менструален цикъл.

Защо менструалният фецес мирише толкова лошо?

Друг аспект на ПМС е този, че можете да придобиете някои интересни хранителни навици. Прогестеронът може да ви накара да искате силно необичайни храни или да ядете безконтролно. Тази промяна в обичайния ви хранителен режим може да доведе до интересна миризма при дефекация и, разбира се, зловещите менструални пръдни.
 
За да се справите с миризмата можете да се опитате да избягвате преяждане и по-специално да се пазите от рафинирани захари, както и от обработени храни. Но ако искате да изядете целия шоколад, докато сте в ПМС, давайте!
 
Друго обяснение е това, че е обичайно менструалната кръв да има миризма, което може да допринася за това, което усещате като мирис. Другите хора вероятно не могат да го надушат и това е просто признак на здрава вагина, така че няма нужда да сте засрамени от това. Всяка вагина е различна и различни са и миризмите – точно както вашите дрехи миришат различно от тези на приятелите ви поради уникална комбинация от прах за пране и парфюм! Ако се чувствате малко несигурни, може да ви стане по-комфортно чрез използването на ароматизирана превръзка като Ultra Normal Deo Fresh, която има нежен аромат, оставящ у вас чувство за свежест.

What can you do to help period poop?Какво можете да направите, за да си помогнете при менструален фецес?

Няма какво – всеки се изхожда. Няма нищо срамно в това да имате няколко миризливи изпражнения, които изглеждат малко странно, докато сте в цикъл.
 
Ако страдате от свързана с цикъла диария (което значи, че вашите изпражнения са кашкави или са с рядка и водниста консистенция), можете да вземете нестероидно антивъзпалително лекарство като напр. ибупрофен точно преди началото на вашия цикъл, за да блокирате производството на простагландин и да намалите диарията[1]. Това също така би помогнало при болката по време на цикъл чрез облекчаване на спазмите. За подпомагане при запек, опитайте да консумирате по-питателни храни с високо съдържание на фибри. Това може просто да бъде вкусна плодова салата с дребни горски плодове, с ядки и семена или пълнозърнест хляб с вашето любимо нещо за мазане.
 
Ако имате остра болка, винаги е най-добре да разговаряте с лекар, тъй като определени здравословни състояние като напр. ендометриозата или синдромът на раздразненото черво могат да се изострят по време на вашия цикъл.
 
Менструалният фецес и менструалният запек могат да са дразнещи, но когато знаете, че много хора преминават през това, може да е от полза, както и когато продължавате да се информирате за вашия цикъл…
 
 


 
[Референции]
 

Продължете да учите