Woman lying in bed wearing a shirt and lace pants that show her liner on

Въпреки че могат да изглеждат плашещи, кафявите вагинални секрети обикновено не са нещо, за което трябва да се притеснявате.

Понякога вашият цикъл може да остави следи от кръв във вагината ви, които по-късно ще се изкарат от вашите ежедневни секрети. Може да е притеснително, ако не сте сигурни какво е това, но кафявите секрети са просто вагинална слуз, която е наситена със стара кръв. Тъй като кръвта може да е останала там известно време, тя е потъмняла, което обяснява кафявия оттенък. Ако вашите секрети нямат силен, лош мирис, вие най-вероятно няма от какво да се притеснявате.

Кога е най-вероятно да имам кафяви секрети?

Можете да получите такива на всяка възраст и по всяко време през цикъла си. Най-често те се срещат когато се подлагате на хормонален контрол на забременяването, при бременност или сексуална активност. Дори и ако някое от тези неща не са релевантни за вас, вие вероятно поне веднъж в живота си ще имате кафяви секрети, така че не се притеснявайте, когато този момент дойде!

Дали плътният кафяв секрет след цикъл е често срещан?

Кафявият секрет или кафявото кръвотечение може да се появи доста често след цикъл. Те обичайно ще траят около два дни, но могат да се появят по всяко време на цикъла ви и за всякакъв период от време. Консистенцията на вашия секрет може да варира от плътен и тъмен до лек и почти безцветен, което може да е леко шокиращо! Всичко това е напълно нормално, това е просто останала стара кръв, която не е напуснала напълно вашата матка след предишния цикъл. За повече информация можете да погледнете нашата статия за кръвотечението между цикли за допълнително спокойствие.

Can brown vaginal discharge come from something else though?

Цветът на вашия секрет може да се свърже с няколко фактора. Въпреки че е напълно нормално, кафявият секрет (освен ако не е съчетан с други симптоми или не трае повече от 3 дни) рядко се свързва с нещо, което да е алармиращо или притеснително. Ако сте притеснени, моля, разговаряйте с вашия лекар или просто го споменете пред майка си, друга роднина от женски пол или приятел, на когото се доверявате. Скоро ще осъзнаете, че всеки от време на време има кафяв секрет!
 
Ето някои от причините, поради които може от време на време да имате кафяв секрет:
 

Синдром на поликистозните яйчници (ПКОС):

ПКОС е изключително често срещан синдром, който засяга функцията на яйчниците. ПКОС има множество визуални симптоми, един от които е кафявият секрет. Кафявият вагинален секрет в комбинация с други симптоми като непредвидими или нередовни цикли, прекомерно телесно окосмяване или акне, може да означава, че трябва да се прегледат от медицинско лице за ПКОС.

 

Хормонален контрол на раждаемостта:

When on birth control that uses hormones such as the pill, the implant or IUD (intrauterine device such as the coil), your body goes through a process of becoming accustomed to the change in levels of hormones being produced. When changing or starting birth control, you may notice spotting or brown discharge for a brief period of time. Experiencing brown discharge through this hormonal change is completely normal as your body gets used to it, so try not to feel too concerned.
 

Перименопауза:

Перименопаузата се отнася до естествения процес на преход на тялото ви към менопауза. Симптомите на перименопауза обикновено започват няколко месеца или няколко години преди вашият цикъл да спре и могат да продължат около четири години след това [1]. През това време може да има промени в консистенцията, цвета и текстурата на вашия секрет, тъй като вашият менструален цикъл става по-нередовен и евентуално спира. Ако мислите, че може да преминавате през това, ние имаме кратко четиво за перименопаузата, което може да ви помогне да разберете симптомите си.

 

Бременност:

По време на бременност има множество причини за кафяв вагинален секрет –една от тях е имплантационното кървене. Имплантационното кървене през първите 4 седмици не е нещо непознато, нито пък е нещо, за което трябва да се притеснявате. То се случва когато ембрион се закрепи за страничната част на матката, причинявайки спукване на малки кръвоносни съдове. Жените обикновено забелязват това около 7 до 10 дни след зачеването и често пъти това е един от първите признаци на бременността.
 
Въпреки че може да изглежда алармиращо, през по-голямата част няма причина да се притеснявате от кървене или секрети по време на бременността. Обаче ако сте притеснени от някой от симптомите си, моля, свържете се с вашия лекар за повече информация.
 
 

Предавана по полов път инфекция:

Видимият кафяв секрет преди началото на цикъла ви, заедно с други симптоми, може потенциално да е индикатор за предавана по полов път инфекция като хламидия или гонорея. Ако имате усещане за парене при уриниране, силна миризма или обезцветен секрет или болка по време на секс, моля, посетете вашата локална клиника за сексуално здраве. Моля, запомнете, че е важно да обсъждате предпазването и безопасния секс с партньора си.
 
Макар че кафявите секрети могат да се появят по неочаквано време и вие може да не разберете защо, опитайте да не се притеснявате твърде много. Естествено е секретите да променят цвета и консистенцията си по време на циклите ни и да не си никога еднакви в два поредни дни! Ако се притеснявате, че вашият секрет може да е свързан с някое от състоянията по-горе, винаги се свързвайте с лекаря си за повече информация.
 
Междувременно носенето на лека превръзка може да ви помогне да се чувствате по-комфортно и удобно, така че кафявият секрет да не ви пречи през деня.

Медицинско заявление за отказ от отговорност

Медицинската информация в тази статия се предоставя само като информационен ресурс и не трябва да се използва за диагностични цели или за лечение. Моля, консултирайте се с вашия доктор за насока относно специфично медицинско състояние.[Референции]

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/menopause/

Продължете да учите

Разгледайте повече