Photo of the torso of a woman wearing panties and pulling her shirt up - Libresse

Въпреки че може да не е любимата ти част от това, което означава да си жена, вагиналното течение е ефективно и полезно.

Вагинално течение е течността, произведена от жлезите във влагалището и шийката на матката. Неговата роля е да поддържа репродуктивните органи чисти и здрави, като елиминира мъртвите клетки и бактерии. Това помага за предотвратяване на инфекция.

Но вагиналното течение има и друга цел. Може да ви информира за потенциални проблеми. Необичайни изменения в миризмата и цвета му е начинът, по който тялото ти те предупреждава за промени - а понякога, че съществуват здравословни проблеми.

Здравословното вагинално течение обикновено е бистро, бледожълто или белезникаво, в зависимост от етапа на менструалния цикъл, в който се намираш. Има също и лека миризма. Когато си в овулация то обикновено е прозрачно и изобилно. Има белезникав цвят преди и след менструация. Всичко това е нормално.

Ако обаче вагиналното течение е жълтеникавозелено и/или мирише лошо, това може да са признаци на инфекция. Сърбежът, наличието на кръв или внезапното увеличаване на количеството също могат да сигнализират за проблем. Ако забележиш някой от тези признаци, трябва да се консултираш с лекар, тъй като може да имаш вагинална кандидоза или друга инфекция.

Вагиналното течение също така може да се промени в различни моменти от живота ти. Може да забележиш, че се засилва по време на овулация, когато кърмиш или когато си сексуално възбудена. А ако си бременна, може също да забележиш промяна в миризмата.

Жените в менопауза обикновено имат минимално количество вагинално течение поради по-ниските нива на естроген. Много рядко вагиналното течение след менопауза може да е признак на сериозно състояние, като някои видове рак например, така че ако продължава или е придружено от някаква болка, е важно да се консултираш с лекаря си или гинеколог.

Както при всички аспекти на менструалния цикъл и вагиналното здраве, знанието и превенцията правят разликата в живота без стрес. Използвай ежедневни абсорбиращи превръзки като Libresse DailyFresh, за да  предпазиш дрехите си от влажното вагиналното течение и се увери, че винаги имаш няколко в чантата си, в чекмеджето на офиса или някъде под ръка.

Отказ от медицинска отговорност

Медицинската информация в тази статия е предоставена само за информационни цели и не е предназначена да се използва за диагностика или лечение. Моля, консултирай се с твоя лекар за съвети относно конкретно медицинско състояние.

Photo of an origami vulva - Libresse