Girl looking at her reflection in the mirror while taking makeup off

Всеки трябва да намери пътя към собственото си усещане за тялото. Това е част от човешката същност.

Какво виждате когато се гледате в огледалото? Как се чувствате?

Имиджът на тялото е начинът, по който мислим за собствените си тела и ги усещаме. Това включва всичко – от това което виждаме, гледайки отражението си в огледалото, до това как виждаме себе си в нашето съзнание. Ръстът, теглото, формата, чертите, как се движим и как се чувстваме в тялото си, всичко това е част от имиджа на нашето тяло. Помислете за това как отвътре чувствате начина, по който изглеждате външно.

Няма проблем да имаме сложна връзка със собственото си тяло, особено когато влезем в пубертета. Може да отнеме малко време да свикнем с тялото си, тъй като то се променя. За съжаление много хора имат негативни усещания за телата си и могат дори да изпитват срам от тях, но има толкова много неща, които можете да направите, за да си помогнете да сте по-позитивни да подобрите самочувствието си с мъничко грижа за себе си.

Нека погледнем по-внимателно към всичко, свързано с имиджа на тялото.

Какво представлява идеалното тяло?

Може да е лесно да си помислим, че тялото ни трябва да изглежда по определен начин, независимо дали това е поради нещата, които виждаме в списания, филми, телевизионни предавания или по социалните медии. Различните идеали и стандарти за тяло са налице за различните групи и в различни части на света. В някои култури определени черти могат да се ценят, докато от други хората да се срамуват, но в други части на света може да важи обратното! Всичко е като че произволно и дори малко глупаво.

Това, което е модно, също се променя с времето – в един момент изглежда всеки има тънки вежди, а следващото нещо, което научавате, е че на мода обратно са големите и обрасли вежди! Всичко това доказва, че идеите относно “идеалното тяло” са просто един променящ се набор от стандарти, които са много субективни. Невъзможно е да имаме “идеалното тяло”, защото значението му се променя през цялото време.

Ако не можете да видите успешни ролеви модели, които да приличат на вас, то можете да се почувствате различни или странни. Много е лесно да се сравнявате с останалите, независимо дали това са известни личности, хора, които виждате по улицата или вашите собствени приятели. Запомнете, че перфектното тяло съществува - това е тялото, в което вече живеете. Всяко тяло е различно и всяко тяло е прекрасно.

Как изглеждат истинските тела?

Истинските тела са във всякакви форми и размери – високи и ниски, тънки и пълнички. Някои от нас имат съвсем мънички гърди, докато гърдите на други са големи, но всички изглеждат брилянтно. Зърната са във всякакви цветове, размери, форми и, да, те могат да имат косми! Междувременно кожата може да е на точки, прекрасно набръчкана, декорирана с лунички, боядисана със стрии или покрита с татуировки.

Косата може да е къдрава, на вълни, права, с плътен или рядък косъм. И да, може да имаме окосмяване по главата, по ръцете, краката, подмишниците, стомаха, гърба, около вулвата… просто навсякъде, където избираме да го запазим. Говорейки за вулви, те са в различни цветове (дори оттенъците са различни от останалата част на тялото), а срамните устни могат да са с всякакви размер и форми. Ние сме различни и това ни прави уникални и специални.

Нашите тела също се променят с хода на живота. Първо през пубертета гърдите започват да се развиват, започват да растат косми на места, на които не е имало, всякакви други промени се случват. Телата се потят, изпускат течности и кървят в естествено повтарящ се цикъл – и в това няма нищо срамно или тайно. Ако забременеете в даден момент, то тялото ви отново се променя, тъй като то трябва да приеме растящото бебе. Вашето тяло и по-специално вашата вагина също ще се променят при възстановяване на тялото след раждането. 

После при приближаване към менопаузата е напълно естествено да забележите промени в начина, по който изглеждате и по –който се чувствате. Променяме се отвън, защото се променяме и отвътре, като това всичко е част от порастването.

Какво представлява обектификацията?

Обектификацията е когато даден човек е третиран не като човек, а като обект или предмет. Обектите съществуват с цел да бъдат използвани, ето защо обектификацията на тялото означава вместо да се третира някой като човек с мисли, чувства, надеждни и мечти, той да се разглежда в много тесния смисъл на обект на притежаване.

Обектификацията е доста голяма концепция, ето защо ще разгледаме няколко примера за начини, по които хората могат да бъдат предмет на обектификация, които могат да доведат до негативни усещания у тях към собствените им тела.

Когато ходите по улицата и някой ви подсвирне или направи коментар за тялото ви, то вие бивате третирани като нещо, което трябва само да се гледа, без да се обръща внимание на чувствата ви.

Можете да забележите и обектификация във филмите. Мъжете супергерои може да носят готини, практични костюми с разни джаджи, докато жените супергерои имат повече оголена кожа или дори високи токчета! Супергероите са невероятни, но да преследваш лошите на високи токчета не изглежда като много реалистичен избор.

Определени части от тялото могат да бъдат обектифицирани или представяни по начин, който не представлява разнообразието и красотата на истинските хора! Порното понякога търпи критики за начина, по който представя телата – да се показват обезкосмени вулви с малки, розови, прилежно прибрани срамни устни може да накара хората да си помислят, че всички вулви трябва да изглеждат така. В действителност вулвите могат да са космати и да имат всякакви цветове, някои са големи, срамните устни могат да се показват, но всички са прекрасни, нормални и секси. За съжаление очакването да имате перфектната фигура като на кукла може да ви накара да се почувствате засрамени от начина, по който изглежда тялото ви.

Понякога хората могат да обектифицират вашата цел в живота поради вашия пол. В обществото от години очакванията към двата пола са да играят определени роли, независимо дали осигуряване на издръжка за семейството с работа или грижа за децата у дома. Просто защото даден човек има определен орган (например матка) не значи, че да има деца е единственото нещо, което може да прави. Някои хора не искат деца, някои хора може да искат да осиновят, докато други хора наистина биха искали да бъдат родители. Каквото и да искате да правите с живота и тялото си, това си е лично ваша работа и вие не трябва да обръщате внимание на осъдителните коментари или очакванията на другите.

Ако някой направи коментар за вашето тяло или каже, че трябва да направите нещо заради пола, расата или нещо друго в този дух, можете да се почувствате като поставени в тесен калъп, от който не можете да се измъкнете. Това не е добро усещане и може да доведе до загуба на вяра в себе си и във вашите способности. Това дори може да доведе до негативно усещане у вас към себе си и към тялото ви, което понякога се нарича срам от тялото.

Как да се справяме с обектифициращото поведение

Ако някой каже или направи нещо, така че да ви обектифицира, това може да ви накара да се почувствате тъжни, гневни или дори да ви накара да започнете да мислите негативни неща за себе си и за тялото си. Запомнете, че да бъдете обектифицирани не е ваша вина, така че не трябва да го взимате навътре или да се вслушвате в това, което хората казват.

Обектификацията може да възникне във всякакви ситуации. Ако това стане в училище или на работното място, добра идея може да е разговор с някого, на когото можете да се доверите, напр. учител или мениджър, така че той да е наясно със ситуацията и да спре повторната й проява.

Ако се случи да сте в различна ситуация, първото нещо е винаги да поставяте безопасността си пред всичко останало. Това може да означава да напуснете ситуацията колкото се може по-бързо – не мислете за това, да сте любезни, просто се измъкнете, ако можете.

Ако чувствате, че можете, попитайте лицето защо е направило коментара и какво се надява да постигне. Изтъкването на обектификацията като грешна, когато се случи на вас или други хора, може да помогне за спирането й, но правете това само ако се чувствате в безопасност и достатъчно силни за това.

Ако това ви се случи в социалните медии, блокирайте и докладвайте потребителя и продължете. Не дължите на провокатора нищо, дори и отговор. Вашите социални медии представляват ваше лично пространство, не трябва да публикувате в тях нищо, което не харесвате. Запомнете да си почивате от социалните медии, ако ви потискат. Въпреки че общуването с приятели и общности онлайн е брилянтен начин да се чувствате свързани, понякога оставянето на телефона и вършенето на други неща може да повлияе ползотворно на вашето ментално здраве. Задаването на дневни и седмични ограничения пред себе си във връзка с времето, прекарано пред екрана, също може да помогне.

За съжаление повечето хора редовно се сблъскват с обектификация. Понякога всичко, което можете да направите, е да кажете на приятел или член на семейството как сте се почувствали и да потърсите подкрепа, ако са наранени чувствата ви. Напомняйте си колко удивителни сте и използвайте някои от долните идеи, така че да си помогнете да се почувствате отново позитивни.

Справяне със срама от тялото

Понякога е нормално да се чувстваме негативно настроени към собственото си тяло – да се обичаме през цялото време не винаги е възможно! Всеки има своите слаби дни, а начинът, по който се чувстваме, може да се засегне от множество различни фактори. С оглед на това има различни начини, които могат да ви помогнат по вашия път на отдалечаване от срама от тялото и в посока на себеобичането.

Приоритизирайте това, което ви кара да се чувствате добре

Кога се чувствате най-уверени? Може би когато тичате, рисувате, пеете или правите нещо друго, което обичате. Може би когато сте с приятели, разхождате се сред природата или отделяте време за размисли. Дори и при натоварен стил на живот се опитвайте да се грижите за тялото си и за разума си едновременно.

Следвайте широк набор от типове тела в социалните медии

Това, което е прекрасно при социалните медии, е че можете да подреждате собственото си пространство. Имате силата да заглушавате и блокирате неща, които не ви карат да се чувствате добре и да следвате хора и марки, които ви представляват! Намирането на готини хора, които изглеждат като вас и следването на разнообразен набор от лица може да помогне за това, в социалните си медии да получавате положителна представа за тялото.

Консумирате положително съдържание

Ако нещо ви кара да се чувствате зле, не се занимавайте с него. Вместо това открийте ново телевизионно шоу, което включва хора като вас, които имат своите недостатъци и са истински и правят готини неща. Слушайте музика, на която можете да танцувате и да се чувствате изумително докато пеете на висок глас. Мислете за книгите, които четете и подкастовете, които слушате, изберете такива, които да повдигат духа ви.

Мислете за себе си като за свой най-добър приятел

Помислете за начина, по който говорите с най-добрия си приятел или най-близкия член на семейството – третирате ги с внимание, хвалите ги, подкрепяте ги и им повдигате самочувствието. .

Опитайте да се третирате така, както бихте третирали човек, когото обичате – вие не бихте били негативни относно начина, по който той изглежда.

Опитайте да упражните това като си казвате позитивни неща. Аз съм умна. Аз съм ценна. Аз съм прекрасна. След известно време ще започнете да си вярвате..

Имиджът на тялото и обектификацията са толкова голяма тема, а ние едва докосваме повърхността! Просто запомнете, че начинът, по който чувствате тялото си, е като при всяка друга връзка - понякога е нужна работа, но си струва. Ако искате да научите повече, прочетете нашите статии за това, как тялото се променя през пубертета и какво става с мозъка през пубертета.

Медицинско заявление за отказ от отговорност

Медицинската информация в тази статия се предоставя само като информационен ресурс и не трябва да се използва за диагностични цели или за лечение. Моля, консултирайте се с вашия доктор за насока относно специфично медицинско състояние.

Продължете да учите