Illustration of a woman shaving her legs on the bath - Libresse

Около времето на първата менструация тялото преминава през много промени. Всички те са известни като пубертет.

Признаците на пубертета при момичетата включват развитие на гърдите и поява на пубисни косми, увеличаване на височината и разширяване на хълбока, както и поява на вагинално течение преди началото на менструацията. Възможно е да не се появят всички по едно и също време. Това е така, защото пубертетът се проявява различно при всеки човек.

Пубертетът всъщност означава, че тялото се превръща от дете във възрастен. При момичетата обикновено започва на възраст между 10 и 16 години, въпреки че при някои може да започне и по-рано. А момичетата обикновено узряват с около две години по-рано от момчетата. Една сутрин няма да се събудиш с напълно различен вид и усещане, но тялото ти постепенно ще изглежда малко по-различно и непознато за теб. Понякога промените са бързи, друг път бавни.

За много момичета първият признак на пубертета е, че гърдите започват да стават по-развити и по-чувствителни, дори малко болезнени. Може да почувстваш като че ли имаш грахово топче точно зад зърното. Носенето на подходящ сутиен може да намали дискомфорта и да избегнеш неудобни моменти, причинени от факта, че зърната ти се виждат през блузата или гърдите ти се движат по време на ходене.

Друга голяма промяна е растежът на космите по подмишниците, в областта на гениталиите, по ръцете и краката. Ако се чувстваш неудобно от космите по подмишниците и краката, опитай метод за обезкосмяване, който можеш да вземеш от аптека, като крем за депилация. Въпреки това, не забравяй да говориш с майка си, леля или по-голяма сестра предварително и не забравяй винаги да четеш инструкциите.

Въпреки че менструацията може да не дойде веднага, вероятно ще имаш бяло течение, което е знак, че първата ти менструация идва скоро. Също така на този етап е обичайно да имаш симптоми като ПМС и спазми. Когато дойде, първата менструация може да бъде слаба или просто много леко прокървяване. Увери се, че винаги имаш превръзки със себе си, за да си подготвена.

Някои от най-досадните физически промени по време на пубертета са мазната кожа и мазната коса. Жлезите на лицето и скалпа започват да произвеждат себум и могат да се появят пъпки. Няма да продължи вечно, но ако вече не можеш да контролираш пъпките, попитай фармацевт кои са най-добрите продукти за лечение. И избери специален шампоан за мазна коса. Не само за да имаш добре изглеждаща коса, но и да избегнеш пренасянето на мазнини по лицето.

Твоите потни жлези също са по-активни по време на пубертета, което означава, че се потиш повече и потта има по-силна миризма. Мий се старателно всеки ден, използвай дезодорант и носи чисти дрехи. Същото важи и за твоята генитална област, особено след като започнеш да имаш вагинално течение и менструация. Добре е да миеш интимната си зона два пъти на ден.

Всички тези промени и хормоните, които ги причиняват, могат да те накарат да се почувстваш зле и неудобно, особено ако семейството и приятелите правят всякакви коментари. Спокойно им кажи да те оставят на мира и те ще разберат идеята.