Photo of an emotional young girl on her mobile phone - Libresse

Както може би си забелязала, пубертетът и емоционалните промени вървят ръка за ръка.

Напълно нормално е да се чувстваш сякаш ще избухнеш в сълзи, ядосана, разтревожена или екзалтирана и след това раздразнена - понякога всичко това в рамките на 10 минути. Въртележката на емоциите ти по време на пубертета може да те накара да се почувстваш сякаш губиш ума си. Не се притеснявай, няма да стане. А разбирането на собствените ти емоции през този проблематичен период ще ти даде усещане за контрол.

Физическите промени, през които тялото ти преминава през пубертета, като началото на менструацията и развитието на по-женствени форми, са причинени от хормони. И въпреки че тези хормони несъмнено са много умни, те също са малко досадни. Защото всички тези химически пратеници, които циркулират из тялото ти и си вършат работата, имат емоционално въздействие, което може да изглежда поразително.

Например, може да се почувстваш в лошо или тъжно настроение, без да знаеш защо. Нещата, които те накараха да се усмихнеш само преди няколко месеца, сега изглежда имат обратен ефект. Понякога се чувстваш невероятно щастлива. Тогава се чувстваш неудобно от промените в тялото и външния ти вид и се смееш на семейството и приятелите си, защото те говорят за тях. Но всички тези промени в настроението са напълно нормални. Просто запомни, че трябва да се щадиш и да приемеш за нормални тези постоянно сменящи се емоции.

Обсъждането на чувствата ти с приятелите може да бъде полезно, тъй като е вероятно те да преминат през същото нещо. Твоето семейство може и да не те разбира, но поне ако им кажеш колко странно се чувстваш до известна степен ще те щадят. И ако искаш да останеш сама в стаята си с любимата си музика за известно време, всичко е наред – докато не си готова да говориш с някого. И ето един съвет: Избягвай негативните дискусии в социалните мрежи, когато се чувстваш емоционално уязвима, защото те могат да влошат настроението ти.

Най-важното е, не се обвинявай, че се държиш странно. Опитай се да запомниш, че твоите хормони са трудните. Може би ще ти помогне като разбереш, че милиони тийнейджърки по света преминават през периода на пубертета в момента и се чувстват точно като теб. И че всичко ще мине. Не винаги ще си във въртележката от емоции.