Woman with knickers embroidered with female reproductive system shows of post birth stretch marks.

Вашето тяло може да се усеща и да изглежда различно след раждането на дете…

Когато раждате, нещата се променят много бързо. Имате ново попълнение (или попълнения) в семейството - бебе, което да обичате, за което да се грижите и което да храните. Може да се усеща прекрасно, смущаващо, удивително и плашещо едновременно. В основата на най-голямата промяна (напълно новото човече, което все още не може да надигне главата си) сте вие самите и вие трябва да мислите и да се грижите за това.
 
Промените в тялото ви когато станете родител са вътрешни и външни, физически и ментални. Вашето тяло няма да изглежда или да се усеща същото, каквото е било преди да забременеете и това е ОК! Вашата вагина може да е различна, но това е напълно естествена част от растежа и изживяването да имаш деца. Може да има няколко нови стрии, които да обичате и цените, а гърдите ви могат да станат малко по-големи. Нека научим повече за това, как цялата ви V-зона (вагината, вулвата и V-образната предна част, която можете да видите) може да се промени след раждането, така че да знаете какво да очаквате след като сте свършили с бременността.

Така, какво се случва с вашите V-зона и вагина след раждането?

Естествено е вашата V-зона и по-специално вашата вагина да се променят след като сте родила. Входът към вагината трябва да се разтегне, за да може бебето да премине през маточната шийка и вагината (още наричан родилен канал). Страните на вашата вагина също се разделят и разширяват, почти като отварянето на чадър. Понякога малкото кожа между вагиналния вход и ануса (наричана перинеум) може да се разкъса или дори да се разреже от лекаря или акушерката, за да може бебето да излезе, което се нарича епизиотомия.  Идеята на епизиотомията може да е плашеща, но запомнете, че бъдете помолени за съгласие, ще получите обезболяващи (обикновено локален анестетик, за да може зоната да стане безчувствена) и ще бъдете зашити след това.[1]empty
 
 
До 9 от всеки 10 раждащи за пръв път вагинално жени ще изпитат някакъв тип разкъсване, одраскване или епизиотомия, [2] така че това е изключително често срещано явление, което мнозинството жени са изпитвали като част от раждането. Въпреки че идеята за разкъсване, разрязване и натъртване може да е плашеща, може да е от полза да разговаряте с жените около вас, които са раждали и са минали през това преди, така че да можете да се успокоите. Също така можете да обсъдите това на всеки медицински преглед преди раждането, за да получите увереност какво може да се случи и как ще се възстановите от него.


Вагината ви може да се усеща малко по-широка

След като бебето е преминало през нея, вашата вагина може да изглежда по-широка отколкото е била преди. Тя също така може да се усеща по-хлабава, по-мека и повече “отворена”. <a href="#note-3"><sup>[3]</sup></a>Също така може да изглежда или да се усеща натъртена или подута, но това ще отмени за няколко дни след раждането докато се нагаждате към новата си роля на майка.
 
Въпреки че вагината ви вероятно няма да стане точно същата, каквато е била преди, това е естествено – няма от какво да се притеснявате. Упражненията за тазовата диафрагма могат да помогнат да стегнете мускулите около вагината си за нула време! Можете да ги правите на кратки интервали лесно докато правите други неща, напр. докато чакате на опашка, когато гледате телевизия докато бебето ви е заспало или докато шофирате или седите в автобуса на път да свършите нещо. Можете да започнете дори и по време на бременността. Упражненията за тазовата диафрагма са страхотен начин за подпомагане намаляването на малките капки урина, които толкова много жени изпускат неконтролирано след раждане.


Вашата вагина може да се усеща по-суха 

След раждане имате по-ниски нива на хормона естроген в тялото си в сравнение с периода на бременност. Това може да се свърже с това, че вагината ви се усеща по-суха отколкото сте свикнали. Ако решите да кърмите, то нивата ви на естроген може да са по-ниски, отколкото ако не кърмите.
 
Ако се борите със сухота, особено ако започнете да правите секс отново, то използването на деликатен лубрикант може да направи чудеса, за да гарантира, че ще се чувствате по-комфортно. Разбира се, това може да не е първото нещо, което ще поискате след като сте родили и е напълно нормално да имате по-ниско либидо! [4] Говоренето с вашия партньор за интимност, когато се появи, може да ви помогне да се справите заедно и да подходите към секса по начин, който да ви накара да се чувствате комфортно, когато се чувствате готови. Ако сухотата продължи да ви пречи или изпитвате болка, говорете с медицинско лице за повече съвети.


Вашата вулва може да е болезнена 

Вашата вулва ще е преминала през много перипетии, особено ако перинеумът ви се е нуждаел от шевове след разкъсване или епизиотомия при раждане. Тя вероятно ще е доста болезнена, но това обикновено се подобрява в рамките на 6 до 12 седмици след раждането. Болкоуспокояващите могат да помогнат, но винаги се консултирайте с акушерката, лекаря или фармацевта, ако кърмите. Дръжте се и просто знайте, че нещата ще се подобряват всеки ден и в крайна сметка ще го преодолеете.
 
Докато се възстановявате, важно е да пазите зоната чиста при справянето със следродилните секрети. Можете да направите това като си миете ръцете преди смяна на превръзките си, по-честата смяна и редовното къпане под душа или взимане на вана. След известно време всичко ще се оправи.
 
Много е важно като млада майка да се грижите за себе си, като не забравяте да следите както за физическото, така и за менталното си здраве. Може да е добре да потърсите подкрепа от партньора или семейството си, така че да можете да отделите време за себе си, дори и когато нещата може да изглеждат ненормални, за да си пуснете малко релаксираща музика, да запалите няколко свещи и да се отпуснете във ваната.

Как ще изглеждат корема и тялото ви след раждането?

Не само вашата V-зона (вагината, вулвата и V-образната предна част, която можете да видите) се променя след раждането. Цялото ви тяло трябва да направи прехода от отглеждане на нов жив до изхранването му навън. Ето няколко напълно естествени промени, които можете да забележите в огледалото:


Вашият стомах след раждането 

Коремът ви, който се е разтеглял докато бебето е растяло вътре в него, може да е провиснал след раждането и да е по-голям отколкото е бил преди да забременеете. Това е заради разтягането на мускулите и кожата.
 
Въпреки че може да чувствате натиск да “скочите обратно” в тялото си отпреди бременността, абсолютно нормално е да нямате плочки по корема – били сте заета с отглеждането на човек, все пак! Доброто хранене и правенето на упражнения когато можете ще ви помогне да се чувствате здрави и във форма, а коремът ви постепенно ще спадне. Това не е състезание, така че няма нужда да се сравнявате с другите млади майки или с фитнес инфлуенсърите по Инстаграм – карайте със собствено темпо и ще стигнете там, където трябва.


Няколко стрии след бременността

Стриите се появяват когато кожата се разтегля и средният слой на вашата кожа на места се разкъсва. Те могат да са розови, червени, кафяви, черни, сребристи или дори лилави в зависимост от типа кожа и да се появят по корема ви, горната част на бедрата и гърдите. Случва се на 8 от 10 бременни жени [5], така че не сте сами. Те могат постепенно да избледнеят и да престанат да се забелязват с времето. Мислете за стриите като за прекрасно напомняне за това, колко силна и достойна сте.

Вашето тяло може толкова много – то може да се променя, расте и да се възстановява, така че да дава нов живот. То ще изглежда различно и малко странно отначало след раждането, но това е напълно естествено. Бъдете горни с това, през което е преминало тялото ви, грижете се за него, като отделяте време за себе си и не пренебрегвайте здравето и благоразположението си. Дори и ако вашият прекрасен пакет радост крещи като морско чудовище, то е ваше и дори и да не сте в пълна кондиция, вашият партньор, вашите приятели и семейството ви ще ви помогнат по пътя.
 
Ако имате желание да научите повече за това, какво може да се случи след раждането, прочетете нашите статии за отделянето на секрети след раждането и кога да очаквате първия си цикъл след бременността.

Медицинско заявление за отказ от отговорност

Медицинската информация в тази статия се предоставя само като информационен ресурс и не трябва да се използва за диагностични цели или за лечение. Моля, консултирайте се с вашия доктор за насока относно специфично медицинско състояние.[Референции]

[1]  https://www.nct.org.uk/labour-birth/you-after-birth/episiotomy-during-childbirth

[2]  https://www.rcog.org.uk/en/patients/tears/tears-childbirth/

[3]  https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/vagina-changes-after-childbirth/

[4]  https://www.nhs.uk/conditions/loss-of-libido/

[5]  https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/stretch-marks-pregnant/