Pregnant woman touching her bump

Като млада жена и все още имаш редовна менструация, можеш да овулираш почти по всяко време

Това също означава, че можеш да забременееш на практика за произволен период от време. Дори когато имаш менструация. Не е често срещано, но се случва.

Въпреки това, след като си направила тест за бременност и е положителен,  можеш ли да имаш след това  менструция  и да бъдеш бременна? Е, да - така изглежда. В началото на бременността може да имаш леко кървене или "петно" по същото време, когато обикновено имаш следващата си менструация. Това обаче не е същинска менструация. А всъщност е кървене при имплантиране и се случва, когато ембрионът потъне в стената на матката. Разбира се, ако не знаеш, че си бременна, това кървене може да се тълкува погрешно като менструация, защото може да изглежда много подобно.

По време на бременността няма да имаш ефективни менструации. Това е така, защото когато забременеете, матката запазва лигавицата си, за да помогне на плода, вместо да я отстранява, както се прави, когато яйцеклетката остава неоплодена. Всяко кървене, което се появи по време на бременност, трябва да бъде съобщено на твоя лекар или гинеколог, тъй като може да е признак за други проблеми. Въпреки че това не винаги означава, че е проблем, определено трябва да се провери.

Ако менструацията ти не е дошла и си имали полов акт, това може да означава, че си бременна, дори ако си използвала метод за контрацепция. Никой контрацептивен метод не е 100% ефективен. За да си сигурна, направи си тест за бременност, който можеш да получиш без рецепта от аптеката. Можеш да направиш теста по всяко време от първия очакван ден на менструацията.

Отказ от медицинска отговорност

Медицинската информация в тази статия е предоставена само за информационни цели и не е предназначена да се използва за диагностика или лечение. Моля, консултирай се с твоя лекар за съвети относно конкретно медицинско състояние.