Woman with postpartum depression lying on her bed in underwear and cami

От проблеми със следродилна депресия страдат повече родители, отколкото си мислите.

Когато родите има очакване, че въпреки болката от раждането, умората, нощните хранения и ревящото бебе всичко в крайна сметка си струва. Получавате картички, с които ви поздравяват за вашия “нов сноп радост”, докато вашите приятели и роднини постоянно опяват, че трябва да сте най-щастливите родители в света. И макар и това да е вярно, това не разкрива пълната история?
 
Експертите оценяват, че около 80% от новородилите майки изпитват колебания в настроението и желание да плачат през първите седмици след раждането[1].  Понякога се посочва, че “о, това са просто хормони” или “случай на следродилна депресия”. За повечето жени това е нормален период на настройка, който се оправя с малко повече време. 
 
Докато мнозинството от жените изпитват тези промени в настроението, около 15% до 20% преминават през по-сериозни симптоми на страх или депресия[2]. Преминаването през следродилна депресия може да се усеща като най-самотното нещо на света в момент, в който се очаква да греете от щастие заради майчинството, а това може да направи още по-трудно запазването на менталното равновесие. С подкрепа и грижа от здравни експерти и хората, които обичате и са около вас, вие можете и ще се възстановите напълно. Най-важното нещо е да не страдате мълчаливо, а да потърсите помощ, когато се нуждаете от нея. 

Кой може да получи следродилна депресия?

Мислите, че само майките получават следродилна депресия? Помислете отново. Родителите от всеки пол могат да преминат през следродилни ментални проблеми. Всъщност около 1 от 7 майки и 1 от 10 бащи страдат от постнатална депресия[3].
 
Вероятността от проблеми с психиката след раждането може да нарасне при различни условия. Докато приблизително 15% от жените изпитват значителна депресия след раждането, процентът е още по-висок за жените, които живеят в бедност и двойно по-голям за родителите тийнеджъри.
 
Някои други рискови фактори включват преминаване през финансов стрес или напрежение в брака, предменструално дисфорично разстройство, персонална или семейна история на проблеми с менталното здраве, лечение за плодовидост, усложнения при бременността, раждането или кърменето или това да си родител на дете в неонатално интензивно отделение. Ако някое от горните е валидно за вас, това не значи, че вие със сигурност страдате от следродилна депесия, така че опитайте да не се фокусирате върху това твърде много. Това просто значи, че може да искате да сте наясно с вашето ментало здраве и да обсъдите план с вашия доктор и с близките си относно това, как може да ви се помогне след раждането.
 
Много жени може да са наясно с това, как вагината им може да се промени след раждането и да са готови да се справят със секретите след раждане. За съжаление следродовото ментално здраве е нещо, за което все още се разговаря шепнешком, ако въобще се обсъжда, въпреки че следродовата депресия е най-често срещаното усложнение след раждането. Толкова много трябва да се направи, за да се нормализира следродовата депресия и да се информират хората за симптомите. Нека научим повече за това, за което трябва да внимаваме.

Какви са симптомите на следродилната депресия?

Една от причините за трудното откриване дали страдате от следродилна депресия е тази, че при всеки човек симптомите са различни. Те могат да започнат по всяко време, дори и по време на бременност и да траят до една година след раждането. Симптомите могат да включват:
 
● Усещания на гняв или раздразнение
● Липса на интерес към бебето
● Разстройства на апетита и съня
● Плач и тъга
● Усещания на вина, срам и безнадеждност
● Загуба на интерес, радост или удоволствие от нещата, които са ви носили наслада
● Възможни мисли за нараняване на бебето или на себе си
 

Какви са следродилните ментални разстройства?

Въпреки че следродилната депресия е най-честият ментален здравословен проблем, за който може да сме чували, в действителност има цял набор от ментални разстройства, които родителите могат да изпитват. Те могат да са под формата на страх, обсесивни симптоми, PTDS, биполярни разстройства в настроението или дори следродилна психоза, която е изключително рядко състояние и се появява едва при 1 до 2 от всеки 1000 раждания[4].
 
Ако искате повече информация за различните следродилни ментални разстройства, то Postpartum Support International има детайлни ресурси и информация за това, как да се получи помощ.

Защо е толкова трудно да приемете, че страдате от следродилна депресия

С толкова много промени, случващи се едновременно, може да е трудно дори да задържите дъха си. Ето защо мнозина родители може да не разпознаят веднага симптомите на следродилните ментални разстройства. Лесно е да пропуснем усещанията на умора и на претрупаност просто като резултат от настройването към това да сме родители. Но вие познавате себе си по-добре от когото и да е другиго, така че ако почувствате, че нещо не е наред, доверете се на инстинкта си.
 
Някои хора може да са уплашени да говорят за това, тъй като не искат да бъдат разглеждани като оплакващи се или пък другите да си мислят, че те не могат да се справят с живота с новородено. Не трябва да се чувствате засрамени или притеснени – няма да ви бъде лепнат етикет на лош родител или децата ви да бъдат отнети от вас, ако помолите за помощ. По същия начин, по който бихте казали на лекаря си, ако се притеснявате за това как тялото ви се възстановява след раждането, е абсолютно нормално да потърсите помощ за разума си. Следродилната депресия е медицинско състояние, което може да се третира, вие не сте провал и определено това не е ваша вина.

Възстановяване и лечение на следродилна депресия

Добрите новини са, че следродилната депресия се лекува и има много налична помощ, което значи, че с малко повече време ще се почувствате много по-добре. Първата и най-важна стъпка е да се обърнете към медицински специалист с описание на това, как се чувствате, независимо дали става дума за личен лекар, акушерка или дори спешна линия за подкрепа.
 
Има много начини за третиране на следродилната депресия, включително терапия с разговори или съвети, социална подкрепа, практикуване на самостоятелни грижи и лечение на симптомите с медикаменти. Можете да получите помощ през телефонните линии за помощ, онлайн услугите и групите за подкрепа, където хората ще разберат през какво преминавате, няма да ви съдят, а вместо това ще предложат помощ.

Самостоятелна грижа за млади майки

Понякога най-малките неща могат да направят най-голямата разлика. Самостоятелната грижа за новите родители може да означава просто няколко часа почивка, добра храна и намиране на време за вашите лични нужди, като например някое дребно упражение. Помощта от другите при гледането на бебето и на други деца може да ви помогне да си осигурите пространство за правилно релаксиране, да се насладите на времето с обичаните си хора и да се презаредите.
 
Следродилното ментално състояние може да е предизвикателно, но запомнете, че няма нужда да преминавате през това сами. С правилната подкрепа ще откриете начин да се почувствате по-добре и да преминете през върховете и низините на живота като родител.
 
Ако имате желание да научите повече за това, какво може да се случи след раждането, прочетете нашите статии за отделянето на секрети след раждането и кога да очаквате първия си цикъл след бременността.

Медицинско заявление за отказ от отговорност

Медицинската информация в тази статия се предоставя само като информационен ресурс и не трябва да се използва за диагностични цели или за лечение. Моля, консултирайте се с вашия доктор за насока относно специфично медицинско състояние.[Референции]

  [1] https://www.postpartum.net/learn-more/frequently-asked-questions/

  [2] https://www.postpartum.net/

  [3] https://www.postpartum.net/

  [4] https://www.postpartum.net/learn-more/postpartum-psychosis/

Продължете да учите

Разгледайте повече