Illustration of a woman putting on fresh underwear - Libresse

Нормално ли е да имаш течение? Със сигурност. Вагиналното течение изобщо не е причина за паника. Всъщност това е нещо добро.

Бялото течение е начинът на тялото да поддържа всичко чисто. Произвежда се естествено от матката, по-конкретно от шийката на матката, и количеството варира през целия ти менструален цикъл. Повечето жени имат силно вагинално течение точно преди менструация.

Не си сигурна дали вагиналното ти течение е нормално? Стига да е прозрачно, бяло или бледожълто и да има минимална миризма, не е нужно да се притесняваш. Ако искаш бельото ти да остане сухо или не понасяш усещането за влага, можеш да използваш ежедневни превръзки. Но ако вагиналното течение започне да мирише много по-силно от обикновено или цветът се промени в по-тъмно жълт или зелен, също ако е необичайно обилно, трябва да се консултираш с лекар, защото може да имаш инфекция.

Постепенно ще разбереш какво е нормално за теб, тъй като вагиналното течение варира естествено през целия менструален цикъл. Това ще ти помогне да разпознаеш необичайното вагинално течение (ако се появи) и как да се справяш с него. А ако се притесняваш за това, говори с лекаря или училищната медицинска сестра.

Вагината се почиства сама, така че няма нужда да се измива вътрешно (т.нар. „вагинален душ“). Всъщност това е много лоша идея. Вагиналното впръскване може да наруши нормалния бактериален баланс във влагалището и да доведе до неприятни състояния като вагинална млечница или бактериален вагинит. Използването на сапуни, пяна за вана и ароматни душ гелове също може да причини необичайно вагинално течение. Така че никога не мий вагината си със силно миришещи продукти. Използвай неутрален сапун и топла вода, за да останеш чиста и да се предпазиш от инфекции.

Продължете да учите

Разгледайте повече