Couple lying in bed

Сексът по време на цикъл е тема, за която не се говори често, а толкова много от нас се питат дали сексът по време на цикъл е безопасен? Или какви са вероятностите за забременяване докато сте в цикъл? Нека открием отговорите на всички тези въпроси (и на още много)!

Ние смятаме, че цикълът не трябва да ви спира да правите това, което искате, независимо дали това е плуване, физически упражнения или дори секс! Много хора не говорят за правене на секс по време на менструация, но ние сме тук, за да нарушим това табу и да разгледаме някои от въпросите, които може да имате. 

Накратко, разбира се че можете да правите секс по време на цикъл – това включва интимност с партньора или със себе си! Все пак няма нищо лошо или срамно в кръвта от цикъла, това е едно естествено явление и е знак, че тялото ви функционира правилно. Дори се смята, че оргазмите могат в действителност да подпомогнат облекчаването на болката от менструалните спазми и да осигурят екстра лубрикация по време на секс! [1] 

Но е напълно нормално, ако просто не искате или не се чувствате комфортно да правите секс по време на цикъла си. В крайна сметка изборът за това винаги е изцяло ваш. Но ако не сте сигурни, продължете да четете, така че да може да вземете информирано решение на базата на това как се чувствате и какво е най-добро за вас!

Как да правим секс по време на цикъл

Разбираме - последното нещо, за което искате да се притеснявате при наслаждаване на интимен момент, е намърсяването на чаршафите. Но само защото менструалната кръв прави мръсотия, това не значи, че тя е лошо нещо по време на секс! В крайна сметка сексът означава да се наслаждаваш на себе си и да изживяваш момента. Но ако искате да намалите петната и може би да избегнете нуждата посред нощ да пускате пералня, то има няколко неща, които можете да направите. 

Кърпата за баня изглежда доказана опция, когато става дума за секс по време на цикъл - тя дава здрав слой сигурност между вашите чисти бели чаршафи и потенциалното петно от кръв. Освен това е по-лесно да се хвърли веднага за пране, за разлика от нуждата от сваляне и смяна на целия комплект спално бельо. Също така е полезно да се отбележи, че тъмно оцветената кърпа ще свърши страхотна работа в криенето на петна!

Алтернативно има и секс позиции, които могат да намалят количеството кръв, която се излива наоколо. Например позициите, които предпазват прекия контакт на вашата V-зона с чаршафите, дивана (или каквато и повърхност да сте избрали!), могат да ограничат възможното проливане на кръв. Друга страхотна опция за минимизиране на мръсотията може да е да правите секс под душа - водата бързо ще отмие всяка менструална кръв и ще предотврати замърсяването на повърхностите!

Безопасно ли е да правите секс по време на цикъл?

Само защото сексът по време на цикъл може да е малко мръсен, това не означава, че е по-малко безопасен от нормалния секс! Обаче трябва да имате предвид, че човешкия вирус на имунна недостатъчност (HIV) и други предавани по полов път заболявания (STI) могат да се предават по-лесно чрез кръвта. [2]

Така че ако искате да се предпазите от предавани по полов път инфекции, то все пак трябва да използвате кондом, точно както по време на всеки един друг момент от вашия цикъл.

Какви са вероятностите за забременяване докато сте в цикъл?

Макар че шансовете да забременеете по време на цикъл са ниски, всъщност можете да забременеете във всеки един момент от вашия менструален цикъл. Спермата може да живее в тялото ви до пет дни - така че само защото кървите, това не означава, че не можете да станете майка! [3] 

Разбира се, има някои дни, през които сте по-плодовити (по-специално по време на овулация), но ако не искате да забременеете, трябва да продължите да използвате метод на контрацепция дори и когато правите секс по време на цикъл.

Разговори за секса по време на цикъл

Дали избирате да правите или не секс по време на цикъл е напълно личен въпрос и зависи само от вас, но поради табутата около темата много от нас дори не се осмеляват да разговарят за това. Каквото и да вашето персонално предпочитание, ние искаме да прекратим усещането, че не можете да говорите за секса по време на цикъл или менструация и да насърчим хората да са открити и да водят дискусии по тези теми. 

А ако имате партньор, е важно да проверите с него и да откриете какви са неговите предпочитания и усещания относно секса по време на цикъл - трябва да започнем да се усещаме по-комфортно когато говорим за това! В крайна сметка можете да пропуснете изживяване, което и двамата искате, но за което сте уплашени да говорите. 

В крайна сметка да правите секс е ваш избор – ето защо не оставяйте цикълът ви да диктува кога и как да го правите! Сексът е страхотен начин да прекарвате и да се наслаждавате на време на интимност с партньора си (или с вас) и малко кръв не трябва да променя това. 

Ако искате да продължите разговора или имате въпроси, погледнете нашата страница за ЧЗВ за секс.

Медицинско заявление за отказ от отговорност

Медицинската информация в тази статия се предоставя само като информационен ресурс и не трябва да се използва за диагностични цели или за лечение. Моля, консултирайте се с вашия доктор за насока относно специфично медицинско състояние.[Референции]

[1]  Whipple B, Komisaruk BR. Elevation of pain threshold by vaginal stimulation in women. Pain. 1985 Apr;21(4):357-367. doi: 10.1016/0304-3959(85)90164-2. PMID: 4000685. 

[2]  https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/can-you-have-sex-during-a-period/ 

[3]  https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/expert-answers/pregnancy/faq-20058504

Продължете да учите