Photo of a woman sitting on her bed with a night gown on - Libresse

Менопаузата е естествена част от живота на жената – и въпреки това е загадка.

Симптомите на менопаузата могат да бъдат малък шок, ако не знаеш какво да очакваш, така че е полезно да познаваш ранните признаци и да се подготвиш за тях.

Жената преминава в менопауза след 12 последователни месеца без менструация. Но в първия етап, наречен перименопауза, настъпват всякакви промени. Това е времето на първите горещи вълни, нощни изпотявания и нередовни менструации, както и промени в настроението

Горещте вълни се появяват, когато изведнъж почувстваш ужасно силна топлина, издигаща се от гърдите нагоре. Обикновено са придружени от зачервяване и изпотяване. Най-добре е през този период да носиш няколко дрехи, изработени от естествени влакна, за да намалиш шансовете тялото да се прегрее, но и за да можеш лесно да свалиш някоя от тях, ако това се случи. Нощното изпотяване е нощната версия на горещите вълни и определено можеш да се събудиш. Спането на отворен прозорец и електрически вентилатор до леглото може да са от помощ. Сънят като цяло може да бъде проблематичен за жените в менопауза, така че трябва да положиш усилия, за да получиш перфектния нощен сън.

Други симптоми на менопаузата включват наддаване на тегло и неразположение. Те могат да бъдат подобрени чрез здравословна диета, намаляване на стимулантите като кафе или алкохол и много спорт, който подобрява настроението. Нормално е да се чувстваш претоварена от стрес и изолирана. Подкрепата на близките и намирането на начини за контрол на стреса, като медитация или йога, могат да помогнат изключително през това време.

Също така е нормално менструацията да стане нередовна по време на перименопаузата, което може да е изненада, ако до сега е била редовна и то от години. Ако държиш под ръка продукт за интимна хигиена като превръзките Libresse Ultra, ще си подготвена за тези ситуации. Менопаузата също може да бъде причина за появата на слабост на пикочния мехур, тъй като понижаването на нивото на естроген в коремните мускули може да ги направи по-малко ефективни при поддържане на пикочния мехур затворен. За да избегнеш леки инциденти и да запазиш дрехите си свежи, е добра идея да имаш и специалните превръзки Tena в чантата си.

Ключът към подготовката за менопаузата е да разпознаеш промените, когато настъпят, да ги обсъдиш с приятелка или член на семейството и да направиш необходимите промени в начина на живот. По този начин няма да се почувстваш внезапно претоварена и нещастна.