Менструален календар с COVID-19 вируси, шишенца с ваксина, капки менструална кръв и използвана дамска превръзка

Може да сте чували за жени, изпитващи промени в цикъла след ваксиниране срещу COVID-19 или дори след заразяване с корона вирус. А може би се чудите дали ваксината няма да засегне и вашия менструален цикъл. Е, време е да отсеем митовете от фактите.

Глобалната пандемия засегна почти всяка част от нашия живот. Изпитваме толкова много промени – от това как работим, пътуваме и се социализираме, до това как мислим за телата си, здравето си и дори за нашите менструални цикли.

А промените не идват без своя дял стрес, който е един от факторите, които могат да засегнат циклите. [1] Това е просто обяснение на това, защо може да сте забелязали промени в менструалния си цикъл по време на пандемията – а и вие не сте сами, за всички нас стресът беше в повече! [2]

Но може ли друго обяснение да се свърже с ваксината или със заразяването с COVID-19 вируса? И дали има нещо, което можете да направите по въпроса? Нека погледнем фактите...

Цялата истина за COVID-19 ваксината и вашия цикъл

С разпространяването на ваксините по целия свят започнаха да идват съобщения, че някои жени усещат промени в менструалния си цикъл или имат неочаквано кървене след поставяне на ваксина. Може да сте чули ваши приятелки или членове на семейството да споменават, че менструалният им календар е леко разместен, а може и сами да сте го забелязали. Е, повече от 36 000 жени са докладвали за това във Великобритания към началото на 2022 г. [3], а подобни доклади в САЩ са накарали Националния здравен институт да финансира изследвания, за да се открие дали има потенциални ефекти от COVID-19 ваксинирането върху менструацията. [4] 

Може ли ваксината да забави вашия цикъл? 

Изследване от САЩ [5] е открило, че макар и първата доза от ваксината да не е имала ефект върху времето до следващата менструацията на дадена жена, втората доза е свързана със средно забавяне от по-малко от 6 часа – което за повечето от нас е почти незабележимо! Също така е открито, че жените, получили две дози от ваксината в рамките на един и същ менструален цикъл, са получили забавяне от грубо 2 дни при цикъла. А малко над 10% от жените в тази група са изпитали промяна в дължината от над 8 дни.

Не само забавянията са доста кратки, но и изследването е открило, че менструацията се е върнала към обичайния си тайминг само два цикъла след ваксинирането. И така, макар тези промени да не са идеални (може да е трудно да следим циклите си!), запомнете, че те не траят вечно. Напълно нормално е да имаме нередовни или закъснели цикли в много моменти от живота си, така че опитайте да не се притеснявате.   

Може ли да получите менструална болка или тежки цикли след ваксината? 

Изследване от Норвежкия институт за обществено здраве [6] разгледа менструални промени, като напр. по-лоша от нормалното менструална болка, както преди, така и след ваксинирането. Бе открито, че по-тежкото от обичайно кървене е най-често докладваният симптом след ваксиниране срещу COVID-19. След втората доза ваксина е установено, че има по-висок шанс от усещане на симптоми като продължително течение, по-кратко или по-дълго време между циклите, по-болезнени цикли, болки, подобни на менструалните, но без течение и дори неочаквано прокървяване (което не представлява цикъл).

Но изследването е разкрило също, че около 38% от участниците са забелязали поне една промяна в цикъла си още преди ваксинирането, което показва, че промените в менструалния цикъл са нещо напълно нормално.

 Ако смятате, че вашето течение е по-силно от обичайното (по каквато и да е причина), може да обмислите да използвате високоабсорбентна дамска превръзка или гащи за цикъл, замислени за по-силно течение. Това може да ви помогне да се чувствате по-защитени и по-комфортно!

И така, какво показват тези изследвания за ваксината и менструацията? 

Като цяло и двете изследвания са подкрепящи и могат да ни помогнат да се чувстваме малко по-отпуснати относно ваксинирането. Те показват, че е нормално да има промени в нашия менструален цикъл след ваксиниране, но и че тези промени са малки и подобни на обичайните вариации, които изпитваме в живота си. Те също така отшумяват бързо, така че в рамките на няколко цикъла всичко в телата ни се връща към нормалното.

Защо ваксината засяга вашия менструален цикъл?

Тъй като все още сме в началото на изследването на връзката между ваксината срещу COVID-19 и менструалния цикъл, е трудно да бъдем сигурни какво може точно да причинява тези ефекти. Всички ние сме различни, така че това може да е различно при различните хора!

Това, което знаем, е че мозъкът, яйчниците и матката работят заедно, за да могат да се случват менструалните цикли. Така че е възможно ваксината временно да засяга част от нашите мозъци, която контролира хормоните, които на свой ред имат влияние върху това, кога нашите яйчници изпускат яйце и как лигавицата на нашите матки се скъсва по време на цикъла. [1]

Това също така може да се обясни с начина, по който ваксините работят, за да активират реакция от нашата имунна система, за да бъдем защитени от бъдеща инфекция. 

Представете си ваксината като обучителен курс за клетките войници в тялото ви, който ги учи да отбиват атака от корона вируса. Тези войници (вашата имунна систем) са разположени на различни позиции по цялото ви тяло, готови да го защитават. Това включва и лигавицата на вашата матка (известна като ендометриум). Такова интензивно обучение за клетките вследствие на ваксината може да причини възпаление, което да доведе до по-тежък или нередовен цикъл. [7]

Дали ваксината ще засегне противозачатъчните, фертилността или способността ми да забременея?

Съобщения за жени+, които изпитват промени в менструалния си цикъл след приемане на ваксина, идват както от тези, които използват хормонален контрол на раждаемостта и от тези, които не го използват. Няма индикация, че ваксинирането ще промени степента на ефективност на вашата хормонална контрацепция. [1] Обаче ако имате притеснения, най-добре е да си запишете час при вашия лекар, който ще може да предложи персонализиран съвет.

От друга страна няма данни за това, че свързаните с ваксината временни промени в менструалния цикъл имат каквото и да е влияние върху фертилността или способността на която и да е жена да забременее на по-късен етап. [1] Следователно това притеснение не би трябвало да ви попречи да се ваксинирате. Ако планирате да имате бебе, доста добра идея е да се ваксинирате, тъй като неваксинираните бременни имат по-висок риск от сериозно заболяване от COVID-19. [1] 

Може ли инфекцията с корона вирус да засегне вашия менструален цикъл?

Ако се заразите с корона вирус, вашият менструален цикъл може да е последното нещо, за което се сещате. Обаче има данни, че той може да се засегне. Изследване в болница в Китай [8], разглеждащо пациенти с COVID-19 с менструация, е открило, че 20% са имали по-леки или дълги цикли от обичайното. Това се обяснява като резултат от хормонални промени, активирани от вируса, който пречи на нормалното функциониране на яйчниците. Обаче добрата новина е, че менструалният цикъл на пациентите се е върнал към нормалното след възстановяването.

Въпреки че разболяването може да е неприятно и дори плашещо, успокояващо може да е разбирането, че тези странични ефекти са краткотрайни. Така че ако откриете, че сте заразена с COVID-19, опитайте да се фокусирате върху това, да се грижите за себе си и да си почивате докато не се почувствате по-добре и вече не сте болна. 

Какво да правите, ако изпитвате проблеми с цикъла след COVID-19 ваксина?

Ако забележите леки промени в менструалния си цикъл след ваксиниране, запомнете, че това е нормално. Ако ваксината е виновникът за това, то вашият цикъл трябва много скоро да се върне отново в нормални рамки.

Обаче ако това не се случи до няколко месеца и вие започнете да се притеснявате, може да е нужно да се видите с вашия доктор. Също така, ако изпитвате тежко кръвотечение, което не е обичайно за вас, особено ако сте преминали през менопауза, добра идея е да говорите с медицинско лице, за да разберете причината. [1]


Като цяло наличното изследване относно това, как COVID-19 и ваксината могат да засегнат вашия менструален цикъл, са доста ограничени, но все пак са успокояващи. Всякакви промени във вашия цикъл се очаква да отминат с времето, така че опитайте да запазите спокойствие и да дадете на тялото си нужното време за адаптиране. [9] А ако имате дълготрайни притеснения или въпроси, няма да ви навреди да се свържете с вашия гинеколог... неговата задача е да ви помогне, все пак!

Ако бихте искали да се информирате за всички неща около менструалния цикъл, можете да поискате да научите повече за стреса и циклите или за това, как хормоните ви засягат.

Медицинско заявление за отказ от отговорност

Медицинската информация в тази статия се предоставя само като информационен ресурс и не трябва да се използва за диагностични цели или за лечение. Моля, консултирайте се с вашия доктор за насока относно специфично медицинско състояние.[Референции]

[1] https://www.rcog.org.uk/news/rcogfsrh-respond-to-reports-of-30-000-women-s-periods-affected-after-covid-19-vaccine/ 

[2] https://www.ajog.org/article/S0002-9378(21)01044-9/fulltext 

[3] Medicine and Healthcare Products Regulatory Agency. Coronavirus vaccine—weekly summary of Yellow Card reporting. 13 Jan 2022.


[4] Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development. Item of interest: NIH funds studies to assess potential effects of COVID-19 vaccination on menstruation. 2021.


[5] Edelman A, Boniface ER, Benhar E, et al. Association between menstrual cycle length and coronavirus disease 2019 (covid-19) vaccination: a US cohort. Obstet Gynecol2022. doi:10.1097/AOG.0000000000004695 pmid:34991109 


[6] Tragostad L. Increased occurrence of menstrual disturbances in 18- to 30-year-old women after covid-19 vaccination. [Preprint.] SSRN 2022. doi:10.2139/ssrn.3998180

[7] https://www.gavi.org/vaccineswork/do-covid-19-vaccines-affect-menstruation-and-fertility 


 [8] https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(20)30525-3/fulltext 

[9] https://www.bmj.com/content/376/bmj.o142 

Продължете да учите

Three Libresse products with shadows on a transparent background - Libresse

Открий пълната гама продукти на Libresse