Female doing yoga - Libresse

Въпреки че спортът по време на менструация може да е последното нещо, което искаш да направиш, има много причини, поради които това е добра идея.

Спортът подобрява кръвообращението в областта на таза, което означава по-малко менструални болки. Освен това подобрява общото настроение, за да можеш да се справиш по-добре с всичко, което е запазена марка на “онези дни”.

Да отидеш до спортната зала по време на болезнения период може да е твърде много, разбира се, но има много други възможности. Дългата разходка, спокойното плуване или няколко йога пози могат да премахнат дискомфорта и да те накарат да се почувстваш много по-добре. В проучване сред топ спортистки, въпреки че почти три от четири казват, че се чувстват по-зле дори преди менструацията, 63% обаче споделят, че болката е намаляла по време на тренировка [1].  Упражненията или физическата активност също ще те накарат да се почувстваш по-добре като цяло, тъй като спортът стимулира производството на ендорфини от тялото. Тези уелнес хормони не само облекчават симптомите на ПМС, но и подобряват съня.

Спортът също може да помогне за премахване на усещането за подуване, което имаш по време на менструация. Знаеш ли, че не е необичайно жените да задържат два до пет килограма вода по време на менструация [2]? Това усещане за подуване изобщо не помага за задоволяване на апетита за нездравословни храни, което е често срещана ситуация в предменструалния период. Освен че можеш да се чувстваш несигурна и изобщо да не си във форма, твърде много мазни храни и храни с високо съдържание на захар ще понижат енергийното ти ниво и ще ти създадат допълнително неразположение. Но когато се потиш – напр. след ефективна тренировка - отстраняваш водата от тялото, подобрявайки усещането за подуване на корема. Освен това действаш благоприятно на състоянието си, имаш много повече енергия и се чувстваш 100% позитивна към себе си.

Страхуваш се от протичане, разместване на превръзката или раздразнения? Не е задължително. Когато тренираш по време на менструация, използвай превръзка със силна абсорбция и която се адаптира идеално към формите на тялото. Достатъчно е да си вземеш душ и да смениш превръзката, заедно с бельото, за да нямаш проблеми с неприятната менструална миризма.

Ако страдаш от изключително тежка менструация (менорагия), вероятно е по-подходящо да пропуснеш кикбокса, когато имаш най-силно течение. Вместо това се опитай да останеш физически активна, като ходиш бързо или караш колело. И ако спортуваш сама у дома, не забравяй да включиш няколко движения с лице надолу, които ще помогнат за облекчаване на менструалните болки.

Упражнение по време на менструацията – разсейване на митовете

Illustration of a woman tying up her shoe laces - Libresse
Мит 1: Не е безопасно да тренирате по време на менструацията.

Истината: При условие, че не прекалявате, упражненията по време на менструацията са не само безопасни, но и насърчавани от експерти.

Illustration of a woman weighing herself on scales - Libresse
Мит 2: Наддавате на тегло точно преди менструацията.

Истината: Всъщност това е просто задържане на вода, което изчезва, когато започне менструацията [2].

Illustration of a mobile phone and a calorie counter - Libresse
Мит 3: Горите повече калории, ако спортувате по време на менструация.

Истината: Не. Но го правите, ако тренирате в лутеалната фаза на цикъла си, точно преди менструацията. [3]

[Референции]