Illustration of a woman hugging a hot water bottle - Libresse

Едно от най-малко приятните неща по време на менструацията са менструалните спазми.

Повечето жени - до 80%, според проучвания [1] - изпитват болка или дискомфорт преди и по време на менструация. Това се причинява главно от свиването на матката за отстраняване на маточната лигавица..

Болката, която се усеща като спазми преди менструация, е много често срещана и обикновено продължава един или два дни. Може да се появи в областта на таза, в гърба, бедрата или стомаха. Обикновено болката започва точно под пъпа и се разпространява към бедрата и гърба. Строгостта на тези менструални спазми е различна при всяка жена. В някои случаи те се усещат като лека болка. В други случаи те могат да бъдат тежки и дори да причинят повръщане. Други симптоми са меки изпражнения, главоболие и виене на свят. Никак не е приятно.

Намирането на начини за справяне с менструалните спазми е от съществено значение за това как жената възприема менструацията. В по-голямата си част тези болки не могат да бъдат игнорирани, но могат да бъдат сведени до минимум с няколко прости метода.

Illustration to explain that period pain begins in the abdomen and radiates to the back/thighs - Libresse

Болкоуспокояващите без рецепта ще държат болезнените спазми под контрол, но винаги трябва да се приемат с храна или чаша мляко, за да се предпази стомашната лигавица. И макар че може да не е идея, която да усмихва жената през това време, физическите упражнения - дори само разходка - помагат за увеличаване на притока на кръв, нивата на кислород и ендорфините (хормони за добро настроение, истински естествени болкоуспокояващи). Всичко това помага на тялото да се отпусне. Масажът и топлината също ще отпуснат мускулите, така че се препоръчва гореща вана или бутилка гореща вода, поставена върху корема. И сладоледът може да помогне – не като лекарство, а само за да те направи щастлива.

В редки случаи, болезнената менструация - или дисменореята - може да ти попречи да водиш нормален живот. В едно проучване до 14% от жените съобщават, че често не могат да отидат на работа поради менструални спазми [2]. Но не е нужно да страдаш повече. Ако менструалните ти болки са толкова силни, консултирай се с лекар. В някои случаи хормоналните контрацептиви могат да намалят менструалните болки. Понякога менструалните спазми могат да бъдат причинени от медицинско състояние като ендометриоза или възпалително заболяване на таза. Въпреки това, в случаите, когато няма определено медицинско състояние, тежките менструални спазми са склонни да се подобряват с възрастта и след раждане.

[Референции]