Превръзки, тампони, менструални чашки, гащи за цикъл и индикатори за вагинално течение на розов фон.

Периодите на цикъл могат да са трудни, особено когато имате силно течение и не сте сигурни какви продукти да изберете. Но нещата не е нужно да бъдат сложни. Ние можем да ви помогнем с това, кои продукти за цикъл са най-подходящи за вас и какво можете да направите, за да управлявате силното си течение.

Ако имате тежко менструално кървене, може би сте добре запознати с усещането за „кървав водопад“ в гащите си. Може да е потискащо, но – доверете ни се – не сте сами, защото тежкото кървене (известно и като менорагия) засяга 10 милиона от нас всяка година. [1] Това е близо 1 на всеки 5 жени с тежък цикъл. [2] 

Менструалното течение се счита за тежко, ако губите около пет супени лъжици (80 мл) кръв или повече по време на цикъла си, което е почти двойно от средното. [3] Докато повечето от нас може би не взимат лъжица със себе си в банята, за да измерват цикъла си, все пак можете да разпознаете тежкото кървене, ако:

  • вашето менструално течение трае повече от 7 дни,
  • почувствали сте кръвни съсиреци с размер на монета, които преминават през вагината ви (което може да се случи няколко пъти в рамките на един цикъл),
  • трябва да сменяте менструалните си продукти много често – може би се будите често през нощта и трябва с клатушкаща се походка да стигнете до банята, за да ги смените, 
  • свикнали сте с петната от менструална кръв по дрехите си просто защото продуктите не работят добре при вашето течение – по-специално ако получавате внезапни бликвания или съсиреци.

Напълно окей е да оставате вкъщи, гушкайки бутилка с топла вода, когато тежкият период ви сполети, но той не трябва да ви диктува дали да излизате с приятели или не и дали да продължите с големия си работен проект. И въпреки че може да не е забавно да преминавате през всеки цикъл, винаги има начини, с които да преминавате покрай тежкото менструално течение, така че да можете да продължавате без страх с ежедневните си занимания.

Просто запомнете, че ако трудните периоди правят трудно за вас продължаването с ежедневните дейности, посещение при лекаря може да си струва. 

Подготовка за тежки менструални цикли

Независимо дали сте калена в тежките менструални цикли, търсеща различни съвети, опитвате се да се отървете от промените в теченията след раждане или пък преминавате през менопауза, ако сте наясно какво предстои, можете да сте по-малко уплашена от него. Ето някои идеи, които могат да помогнат...

Поддържане на календарче за цикъл 

Един от най-добрите начини да планирате менструалното си течение е да знаете кога то ще се случи. Календарчето за цикъл ще ви помогне да знаете колко ви остава до големия ден и да не бъдете изненадвани. Водене на записки за цикъла ви и за това, колко силно е течението ви, може да помогне при взимане на решение каква защита при менструация ще е най-добра за вас.    

 Запасяване 

Това внезапно, остро болезнено прорязване в стомаха ви, промяната на настроението и мокрото бельо – малко неща могат да се сравнят с ужаса от това да осъзнаете, че вашият цикъл е дошъл, а вие не сте готова. Има начин обаче да се справите с това! Запомнете да се запасявате предварително за вашите менструални нужди (и може би дори да вземете нагряваща подложка и малко черен шоколад, когато е дошъл момента!). 

Казват, че да си готов, това е половин победа, така че може да е добра идея да имате под ръка резервни силно абсорбиращи продукти за цикъл и дори да носите допълнителен чифт бельо със себе си (просто за всеки случай).  Ето друг съвет: защо да не си имате скривалища за продукти за цикъл навсякъде? Независимо дали става дума за превръзки или тампони в кутия в банята, няколко в чантата ви и дори в шкафчето ви в училище или на работа, да имате собствен авариен комплект за тежък цикъл може да е спасението за момента.

Как да управляваме тежките цикли: избиране на правилния продукт за цикъл за вас

Добрите новини са тези, че когато става дума за продукти за цикъл, има много начини да ви помогнем да управлявате тежките течения. Сложната част е да знаете кой е най-добър за вас. Но не се притеснявайте, ние ще ви помогнем!  

Кои са най-абсорбиращите превръзки за силно течение? 

Основно правило е, че нивото на абсорбентност върху опаковките с превръзки указва дали те са подходящи за сериозността на вашето течение. Повечето от тях включват символи, които посочват колко менструална кръв могат да задържат, от леки течения до супер тежки такива. Например в продуктите за цикъл на Libresse търсете индикатор за вагинално течение върху предната част на опаковката (V с червени линии вътре в него). Колкото по-високо е нивото на червеното в буквата V, толкова по-абсорбентен е продуктът. Ето защо за вашите най-тежки дни изберете тези продукти с V напълнено догоре с червено за допълнителна защита, като нашите Libresse  V-Protection Ultra Long+ превръзки с крилца. 

Всички ние знаем, че добрият нощен сън може да промени сериозно нашето настроение, особено по време на цикъл. Но това не е лесно, ако сте притеснени за тежкото си течение или трябва по няколко пъти нощем да ставате, за да сменяте превръзката си. Начин за преодоляване на прокървяването през пижамата ви е да носите превръзки, специално предназначени за през нощта – с или без крилца, според това, което чувствате по-удобно за себе си. Нощните превръзки с висока абсорбентност като нашите Libresse Goodnight Ultra+ Large дамски превръзки с крилца ви дават максимална защита за до 10 часа през нощта, без значение от позицията, в която спите. 

Могат ли тампоните да се справят с тежките цикли?

Вашето течение вероятно се променя всеки ден, вашият тампон също може да се променя. 

Тампоните имат различни степени на абсорбентност, така че да се погрижат за вашия цикъл както в най-тежките, така и в най-леките дни.  Ето защо избирайте по-висока абсорбентност, за да имате максимална защита и комфорт, ако имате супер тежко течение. Тампонът също така е страхотен избор, ако търсите защита докато се занимават със спорт или плувате. 

Докато разберете какво ниво на абсорбентност е най-добро за вас, обикновено ще са нужни няколко опита. Най-общо казано, ако вашият тампон е напълно подгизнал след само няколко часа, изберете по-високо ниво, но ако не е удобно свалянето му, преминете към по-ниско. При всички положения запомнете, че не трябва да носите тампон за повече от 8 часа, така че се стремете да го сменяте на всеки 4-6 часа. 

Има ли гащи за цикъл с тежко течение? 

Гащите за цикъл са алтернатива на кърпите и тампоните, замислени да ви дават повече свобода и комфорт. Те изглеждат и се усещат като нормално бельо, но абсорбират течението ви като дамска превръзка. Tе също така могат да се перат и използват отново и отново, което ги прави страхотна устойчива опция, ако търсите екологичен продукт за цикъл. 

Ако сте носили превръзки и тампони преди това, преминаването към гащи за цикъл може да ви накара да си помислите “това ще бъде ли достатъчно?”. Нормално е да сте колебливи, особено ако опитвате нещо напълно ново за пръв път. Но това не трябва да ви спира да обмислите промяната, тъй като има гащи за цикъл, специално проектирани за тежко течение, така че да можете да преминете през деня независимо от пречките, които животът поставя на пътя ви. 

Може ли да се използват менструални чашки за тежко течение? 

Менструалните чашки са друга екологична опция за многократна употреба, която може да се използва за справяне с тежкото течение. Съвсем буквално чашка за цикъла ви се вкарва във вагината ви и събира менструалната кръв (вместо да я абсорбира като тампоните или превръзките). Повечето менструални чашки могат да съберат до 6 пъти повече течност от нормален тампон, което ги прави страхотна опция за справяне с тежки цикли. [4] 

Идеята за поставяне на чашка във вагината ви може да изглежда странна, дори и неудобна. Но това не е задължително да е така: те са направени от медицински клас силикон, което ги прави меки и гъвкави, така че да могат да се движат с тялото ви. Ако използвате менструална чашка за пръв път, нормално е да се чувствате леко нервни. Просто опитайте да се отпуснете и дишайте дълбоко докато я вкарвате (точно както бихте правили при поставяне на тампон). И е нормално, ако тя не пасне от първия път, винаги можете да я свалите и да опитате отново!

Грижата за себе си трябва да е на първо място

Справянето с циклите означава добра грижа за вас самите в ментално и емоционално отношение. Въпреки че можем да усещаме напрежението да продължаваме както обикновено, има моменти, в които не трябва да се чувстваме виновни за това, че поставяме на първо място нуждите си (а това е една от тях!). Независимо дали това става с приятна топла вана, с леки упражнения, пиене на много вода или дълъг сън, има много начини, с които да се погрижим за себе си по време на цикъл.

Запомнете, че циклите са нормална част от живота и най-добрият начин да се справите с тях е да слушате тялото си. Колкото повече го разбирате, толкова по-лесно става да направите избора, който е най-подходящ за вас.


В крайна сметка избирането на правилните продукти за цикъл се свежда до това, колкото комфортно и защитено те ви карат да се чувствате. А вие не е нужно да се ангажирате само с един. Опитайте да смесвате продукти и абсорбентности по време на цикъла си, в зависимост от вашето течение. Може да е сложно и да са нужни усилия отначало, но в дългосрочен план това ще си струва!


За да продължите да учите как да живеете с цикъла си, защо не откриете повече за тежките цикли или за това, как можете да управлявате нощните протичания? 

[Референции]

[1] https://www.cdc.gov/ncbddd/blooddisorders/women/menorrhagia.html

[2] National Women’s Health Resource Center. Survey of women who experience heavy menstrual bleeding Data on file; 2005

[3] https://www.nhs.uk/conditions/heavy-periods/

[4] https://www.healthline.com/health/how-much-blood-do-you-lose-on-your-period