Клетки на бактерия, която причинява бактериална вагиноза и гъбични клетки, които причиняват кандидоза.

Случвало ли се е докато вършите ежедневните си задължения да усетите, че нещо не е съвсем наред? Може да сте забелязали, че вашият вагинален секрет има необичайни цвят и миризма или че имате неконтролируемо желание да почешете вулвата си. Това може да е бактериална вагиноза (BV) или кандидоза. Но как можете да направите разликата?

Нашата вагина е уникална и специална част от нашите тела. Тя е генераторна станция, където екосистема от бактерии, гъбички и много други микроорганизми живеят заедно в хармония... е, поне през по-голямата част от времето! А поддържането на баланса им играе важна роля за нашето цялостно интимно здраве.   

Обикновено този баланс се поддържа без нужда от нашата намеса. Приятелските вагинални бактерии, наречени лактобацили, генерират млечна киселина, която прави нашето вагинално pH негостоприемно за лошия тип бактерии и така ни защитават от гадни инфекции. Обаче нивата на добри бактерии могат понякога да спаднат, което ще позволи на вредните да нараснат безконтролно. Това ни излага на по-голям риск от състояния като бактериална вагиноза (известна и като BV) и кандидоза. 

Колкото и да звучат притеснително, те са често срещани и лекувани състояния – ето защо не е нужно да се паникьосвате! Чрез разпознаване на ключовите различия между тях можете да разберете какво става и да потърсите правилно лечение за възстановяване на вашия вагинален баланс (и спиране на дразнещия сърбеж!).

Нека поговорим за бактериалната вагиноза (BV)

BV е инфекция във вагината, която се появява поради прекомерно нарастване на лошите бактерии. Това е една от най-често срещаните вагинални инфекции. Всъщност 1 от всеки 3 жени я получава в даден етап от живота си. [1] Всеки, който има вагина, е заплашен от BV, но е по-вероятно да я изпитате във възрастта от 15 до 44 години. [2] 

Най-общо BV е лек проблем, който отминава от само себе си. И въпреки че състоянието не е обикновено сериозно, има моменти, в които то може да изисква допълнително лечение. 

Промените в нашето тяло могат да ни накарат да се чувстваме уплашени, особено когато става дума за нашите V-зони (това е всичко, свързано с вашата вагина, вулва и V-образната предна част на вашето тяло, която можете да видите). Просто запомнете, че когато тези неща се случат, няма нищо лошо да потърсите помощ – няма нищо срамно във вашето тяло! С подкрепа от здравните експерти и любимите ви хора можете да се отървете от тези състояния за нула време. 

Какви са признаците и симптомите на BV?

В повечето случай жените+ с BV не показват никакви симптоми. Дори и ако ги имате, можете да не ги забележите веднага. Обаче първата следа, която можете да откриете, е промяна във вашия вагинален секрет. Ако е воднист, бял или сив на цвят, със силна и необичайна миризма, която може да се опише като “на риба”, има голяма възможност това да е бактериална вагиноза. Обикновено това състояние не причинява сърбеж или зачервяване, така че ако това е причината, добра идея е да се прегледате при лекар, така че той да може да потърси възможните причини и лечение.

Какви са причините за бактериална вагиноза?

Както знаем, нашата вагина приема много добри, приятелски бактерии. Обаче ако условията са подходящи, могат да се развият лоши бактерии и да създадат дисбаланс във вагината ви, който да причини инфекции като бактериална вагиноза. И така, какво активира излизането от контрол на тези лоши бактерии?

 Секс без предпазни мерки

Въпреки че BV не се разпространява от човек на човек, незащитеният секс може да увеличи риска от инфекция. Понякога когато по време на секс се отделя семенна течност, тя може да засегне естественото рН на вагината поради алкалното си естество. Обаче дори и да няма семенна течност, винаги е добра идея да останете защитени и да правите безопасен секс. 

Добрата новина е, че можете да използвате преградна защита като кондоми или дентални прегради, за да защитите себе си и вашите партньори, не само от бактериална вагиноза, но и от предавани по полов път инфекции (STI). 

“Почистване” на вашата вагина 

Maкар и миенето на вашата вулва (външните части на вашата интимна зона) ежедневно да е добра идея, почистването на вагината (вътрешната част) никога не е добра идея, тъй като това може да промени вашето вагинално pH. Това може да причини обратен на желания ефект и да генерира миризливи бактерии, които водят до вагинални инфекции, като напр. бактериална вагиноза.

Запомнете, че вагините не трябва да миришат на рози или потпури, всяка има свой естествен аромат и това е напълно нормално. Не само това, но и те са естествено способни сами да се поддържат здрави. И така, най-доброто нещо, което можете да направите, е да оставите вагината си да се грижи сама за себе си. Можете да й помагате обаче чрез носене на чисто бельо, направено от материали, които могат да дишат, като напр. памук и като избягвате използване на ароматизирани продукти като дезодоранти и парфюми около интимната си област. 

Нередовна смяна на вашите менструални продукти 

Записването на това, кога сте сменили за последно превръзката или тампона, може да е сложно и досадно, но си струва. Менструалната кръв има леко алкално pH и несменянето на менструалните продукти може да създаде перфектна среда за растеж на лоши бактерии. 

За избягване на промяна на вашето вагинално рН, сменяйте менструалните си продукти приблизително на всеки 4 часа. Много сте заети? Можете да опитате да настроите подсещане на телефона си, за да не забравите да сменяте често превръзката или тампона си.

Третиране: Как да се отървем от BV?

Ако смятате, че можете да имате бактериална вагиноза, опитайте да не се притеснявате. Макар че това може да представлява неудобство, отстраняването е доста лесно. Най-често използваното лечение са антибиотици, предписани от лекар – можете да ги приемате орално като таблетки или да нанесете гел или крем директно във вагината си.

Въпреки че може да е неудобно да говорите за интимни въпроси, разговорът с вашия доктор винаги е добра идея, тъй като той ще може да ви подкрепи и да препоръча най-доброто лечение.  

Можете ли да получите лечение за BV по време на бременността? 

Да, разбира се! Ако забележите промяна във вашия вагинален секрет през бременността, за която подозирате, че може да е признак на BV, свържете се с вашия доктор или акушерка, тъй като заболяването може да бъде лесно и безопасно лекувано на всеки един етап. Всичко ще се нормализира за нула време, така че да можете да се фокусирате главно върху бебето си, а не върху някаква досадна бактериална вагиноза. 

Можете ли да правите секс, ако се лекувате от бактериална вагиноза?

Можете да правите секс, ако се лекувате от BV, стига вие и вашите партньори да се чувствате комфортно. Обаче имайте предвид, че някои вагинални гелове/кремове, които се използват за третиране на бактериална вагиноза, могат да отслабят латексовите презервативи, следователно те могат и да не ви защитят ефективно срещу нежелана бременност или STI по време на лечението.   

Ами лечение на BV по време на вашия цикъл?

Не се притеснявайте, можете да използвате лекарството си според предписаното, дори и да сте в цикъл. Ако не сте сигурна за управлението на вашите симптоми докато сте в цикъл, винаги е добра идея да потърсите съвет от медицински експерт.   

Как да се лекува повтарящата се BV? 

Въпреки че може да е притеснително, доста често се случва BV да се върне отново. Всъщност около половината от жените я изпитват отново в рамките на година от лечението, [3] докато някои могат да я получат обратно само след три месеца. [4] 

Ако вашата бактериална вагиноза се върне, ще е нужно персонализирано лечение, така че не се колебайте да се свържете с вашия лекар за помощ. 

Абсолютно нормално е да сте затворена или притеснена, когато това се случи – отварянето към вашите любими хора, приятели или семейство може да помогне да се отървете от тези усещания. И кой знае? Може да откриете, че много жени+ във вашия живот са преминали през същото нещо и ще могат да ви окажат подкрепа.

Червена, възпалена и сърбяща вулва – може ли да е кандидоза?

Имате сърбящо, изгарящо усещане във вулвата си и всичко, за което мислите, е как отчаяно искате да я почешете? Имате необичаен, кремоподобен секрет от вагината си? Проблемът може да е кандидоза. И вие не сте единствената. Оценява се, че около 75% от жените изпитват това в живота си, [5] което прави всеки 3 от 4! [6]

Кандидозата е често срещана гъбична инфекция, причинявана от прекомерния растеж на гъбичка (известна като кандида), а вашите вагина и/или вулва са отлични места за растеж на гъбичката, тъй като тя обича топли и влажни места. Въпреки че може да ни дразни и дори да засяга нашето самочувствие, добрата новина е, че кандидозата обикновено е безвредна. Това е леко състояние, в повечето случай правилното лечение го изчиства бързо, така че вашата интимна зона може да се върне към обичайното си състояние и вие можете да живеете живота си без страх. 

Така, какви са признаците и симптомите на кандидозата, които трябва да търсим?

Първото нещо, което можете да забележите при кандидозата, е необичаен вагинален секрет, който е плътен и кремоподобен като сирене крема, но за разлика от този при BV обикновено не мирише. Макар и като цяло да е безвредна, кандидозата може да ви накара да се почувствате наистина неспокойни или да причини сърбеж, който да е невъзможен за потискане. Но не се измъчвайте! Тя може лесно да се лекува с антигъбични лекарства, които се продават свободно без рецепта. Преди да се втурнете към аптеката обаче помислете за разговор с вашия лекар, така че той да потвърди, че виновникът наистина е кандидоза.

Какво причинява кандидозата?

По принцип всички ние имаме гъбички в нашите вагини (което през повечето време не ни създава проблеми), а работата на добрите бактерии в нашето тяло е да не позволява бързото им нарастване. Но понякога, когато са налице подходящи условия, тези гъбички могат да нараснат неконтролирано, което да доведе до инфекция. И така, какво може да активира това?

Прием на твърде много антибиотици 

Помните ли когато ви казахме, че приемането на антибиотици помага за лечение на BV? E, оказва се, че много хубаво понякога не е на хубаво! Прекаляването с антибиотиците е една от най-честите причини за кандидоза. Макар и задачата на антибиотиците е да убиват бактериите във вагината, те не е нужно да правят разлика между лоши и добри бактерии (дори и тези, които помагат за поддържането на гъбичките под контрол).

Промени в хормоналните нива 

Тъй като хормоналните дисбаланси са свързани с гъбични инфекции, ако сте бременна, на хормонална терапия, приемате противозачатъчни хапчета или дори сте в определена фаза на менструалния си цикъл, има по-голям шанс да се заразите с кандидоза.

Лечения: Как да се отървем от кандидоза?

Ако се окаже, че все пак имате кандидоза, вашият лекар ще ви предпише антигъбични лекарства, за да ви помогне да се отървете от проблема. За щастие нещата ще се изчистят обикновено в рамките на 7 до 14 дни от началото на заболяването. [7]

Тези видове лекарства се срещат в много форми, като напр. таблетки, крем или песари (таблетки, които вкарвате във вагината). Ако прилагате за пръв път песар, усещането може да е обезкуражаващо. За улеснение помислете за това като за поставяне на тампон (ако сте използвали такъв преди — може дори песарът да има апликатор, който е много подобен на този на тампона!). Просто запомнете да се отпуснете и да дишате дълбоко докато го вкарвате. Но не се притеснявайте, ако не го усещате правилно за себе си, тъй като има други налични опции за лечение... просто се обърнете към своя лекар.

Можете ли да получите лечение за кандидоза по време на бременността? 

Нормално е кандидозата да се появява и да отминава през бременността ви поради хормоналните колебания, особено по време на крайните етапи от бременността. Добрата новина обаче е тази, че можете да получавате лечение. Ако смятате, че може да имате кандидоза, добра идея е да се консултирате с вашия лекар колкото се може по-скоро, така че той да може да препоръча лекарство (и да ви помогне с този сърбеж!).

Можете ли да правите секс, ако се лекувате от кандидоза? Заразна ли е? 

Ако вие или вашите партньори може да имате кандидоза, най-добре е да избягвате да правите секс докато курсът на лечение не завърши и инфекцията не се изчисти. Това е защото тя е заразна и всеки един от двамата партньори може да рискува да я предаде на другия по време на секс. 

Въпреки че сексуалната пауза може да не е нещо забавно, сърбящата вулва също не е, нали?

Имате проблеми с появяваща се повторно кандидоза?

Въпреки че кандидозата обикновено е лесно лекуваща се, това може да е упорит проблем който се връща отново и отново. В някои случаи инфекцията може да стане устойчива на стандартни лекарства след няколко епизода, оставяйки ви с по-малко опции за лечение. 

Ако се борите с повторно появяваща се кандидоза, най-добре е да посетите лекар, който ще може да открие различно лечение или да ви насочи към специалист. Въпреки че може да е малко неприятно да говорите за интимни теми с тях, помощта, която можете да получите, си струва. Вие и вашата вагина заслужавате да се чувствате по-добре – глупости – заслужавате да се чувствате фантастично отново!


Ако искате да научите повече за това, как да се грижите за вашата интимна зона, защо не научите за личната хигиена по време на вашия цикъл или за това, как можете да включите интимната грижа в ежедневната си рутина?  

Медицинско заявление за отказ от отговорност

Медицинската информация в тази статия се предоставя само като информационен ресурс и не трябва да се използва за диагностични цели или за лечение. Моля, консултирайте се с вашия доктор за насока относно специфично медицинско състояние.[Референции] 

[1] https://www.healthline.com/health/bacterial-vaginosis/treat-prevent#1 

[2] https://www.cdc.gov/std/bv/stdfact-bacterial-vaginosis.htm

[3] https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jwh.2018.7383  

[4] https://www.nhs.uk/conditions/bacterial-vaginosis/

[5] https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/vaginal-thrush

[6] https://www.bbc.co.uk/news/health-45030024

[7] https://www.nhs.uk/conditions/thrush-in-men-and-women