Заглавие: Справяне със стигмата за цикъла

Заглавие: Справяне със стигмата за цикъла

Кога бе последния път, когато видя силен женски персонал да сменя тампон по телевизията?

Циклите са напълно нормално нещо от живота, но те рядко се показват в мейнстрийм културата. Нашата кампания #BloodNormal разгледа този проблем с филм, който имаше за цел да изчисти от циклите стигмата, която все още ги заобикаля. Обаче за да продължим да оказваме влияние и да вкарваме наистина циклите в мейнстрийм разговорите, ние знаехме, че се нуждаем от помощта и на други гласове, различни от нашия.

Ето защо стартирахме социална стипендия, за да дадем на независимите режисьори възможност да създадат свое съдържание, което допълнително да помогне за нормализиране на циклите. Кандидатите бяха помолени да използват нашия филм като вдъхновение и, ако бъдат избрани, те щяха да получат пари за създаване на собствен филм.

С голяма гордост представяме работата на нашите 3-ма победители, които преминават по дългия път на предизвикването на табутата, свързани с циклите.

“Майчински грижи” от Люси Бриджър (Nice Shirt Films)

В този кратък филм дете получава първия си цикъл в своя нов приемен дом и бива успокоено от бабата там. Журито прецени, че това е автентична и прекрасно осъществена история, която представя истинска човечност и сестринство. Филмът също така спечели наградата Еджуеър за 2018 г. за най-добър късометражен британски филм.

“Кръвен брат” от Строма Кейрнс (Pretty Bird)

Този филм включва две момчета, които се мотаят в магазин и нямат притеснения да купят пакет превръзки. Журито се влюби в простата препратка към циклите и начина, по който се разтягат границите и се представя начина, по който всичко трябва да бъде.

“Пролетна треска” от Ана Сноубол (Glow Films)

Този документален филм ни дава поглед върху “семинарите по цикъл” в холандската учебна програма, където децата могат да задават въпроси за пубертета и менструацията по открит и безопасен начин. Журито се влюби в страхотното послание на този филм, както и в културната различност, която се поднася.

Защо #BloodNormal е важно?

От години поп културата оформя поведенията и вярванията на обществото. Но когато циклите са почти невидими в популярните филми и телевизионните предавания, те сякаш не изглеждат нормални, което води до токсичен срам, който е разрушителен за младите жени.

Разгледайте повече